Linn Ida (31) nekter å gi fra seg Mouse til Dyrebeskyttelsen, men vil ikke kjempe for å få Mickey tilbake: – Han har vært gjennom nok

Dyrebeskyttelsen har ikke henta Mouse i løpet av helga, men Linn Ida Brattli Kristiansen finner ikke ro før katten blir overført i hennes navn.

VIL BEHOLDE KATTEN: Linn Ida Brattli Kristiansen (31) frykter at Dyrebeskyttelsen vil komme og ta Mouse fra henne, men mener hun har retten på sin side og vil gjøre alt for å beholde katten.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Fredag fortalte iTromsø historien om Linn Ida Brattli Kristiansen som er i konflikt med Dyrebeskyttelsen i Tromsø om hvorvidt de to kattene hun har adoptert må være inne hele tiden eller om de også kan være ute.

Kristiansen adopterte to av fire katter som ble født i Malangen av en eierløs katt i august 2019. De fire kattungene ble brakt inn til Dyrebeskyttelsen i Tromsø og deretter omplassert. Hannkatten Mickey og søstera Mouse kom til Kristiansen i desember i fjor.

UENIGE OM KATTEHOLD: Mickey (til venstre) og Mouse ble født i Malangen av en eierløs katt. I desember ble de adoptert sammen til et hjem på Kvaløysletta, men nå er det skilt fra hverandre.  Foto: Privat

Særlig Mickey trivdes dårlig og tisset i møbler og senger. Kristiansen forsøkte mange ulike løsninger, men ga til slutt opp. Dyrebeskyttelsen tok ham tilbake i mars, men Kristiansen beholdt Mouse.

Da Kristiansen spurte etter tips på Facebook om å venne katten til å være ute, ble hun kontaktet av Dyrebeskyttelsen som minnet henne på at hun hadde lovet å holde katten inne. Kristiansen vil gjerne beholde katten, men ikke hvis den skal være inne hele tiden. Det vil være dyreplageri, mener hun.

Fredag fikk Kristiansen en melding fra Dyrebeskyttelsen om at de ville hente Mouse senere på dagen, men de kom ikke. Siden har hun ikke hørt noe fra dem.

– De trenger ikke å komme heller for uten en rettskjennelse så får de ikke ta henne fra meg, sier Kristiansen.


Dyrebeskyttelsen krever at Mickey og Mouse leveres tilbake fordi den nye eieren lar kattene leke utendørs: – Mickey er blitt en kasteball i systemet

Mickey er allerede henta og plassert i et nytt fosterhjem. Snart kommer Dyrebeskyttelsen for å hente Mouse også.


– Jeg har ikke brutt kontrakten

Kristiansen sier at hun har mottatt mye støtte fra nært og fjernt siden saken ble publisert på fredag. Hun understreker at Dyrebeskyttelsen er en viktig organisasjon, men synes ikke de skal blande seg i hennes kattehold.

– Mouse får masse omsorg hjemme hos meg. Men så er det hjemløse katter som ikke får det og da kan Dyrebeskyttelsen heller legge energien sin i å hjelpe de dyrene, sier Kristiansen.

VIL UT: Linn Ida Brattli Kristiansen mener at Mouse trives bedre etter at hun har fått være litt ute og klatra i trær.  Foto: Ronald Johansen

Hun nekter å levere fra seg katten og mener hun ikke har brutt kontrakten gjennom å planlegge å slippe katten ut fra Mouse fyller ett år i august.

– Jeg har ikke på noen punkter brutt kontrakten, sier hun.


Her er kontrakten

Adopsjonskontrakt katt mellom Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø (DBT) og Linn Ida Brattli Kristiansen datert 08.12.2019

 • Fra avtalens underskrivelse har Ny eier det hele og fulle ansvar for dyret, hvilket innebærer:
 • Ny eier plikter å sørge for at dyrets behov for mat, vann og mosjon blir dekket fullt ut, samt at dyret får tilstrekkelig omsorg og kjærlighet.
 • Katten leveres med en måneds prøvetid slik at ny eier ikke formelt blir kattens eier før det er gått 4 uker fra dagens dato. Inntil dette tidspunktet tilhører katten fremdeles DBT, og anses kun som utlånt til Ny eier.
 • Vederlag for overtagelsen er et adopsjonsgebyr på kr. 1200/1500,- som går til videre arbeid med mottak og omplassering av hjemløse dyr. [...] Dersom katten leveres tilbake etter prøvetidens utgang refunderes ikke adopsjonsgebyret.
 • Ny eier forplikter seg til å holde katten inne i minimum 4 uker for at den skal bli trygg i sitt nye hjem. Kattunger skal holdes inne til de er minst 12 måneder, ettersom de ikke utvikler retningssans og orienteringsevne før de er ca 1 år.
 • Ny eier plikter å sørge for at katten får nødvendig veterinærhjelp ved sykdom/skade.
 • Ved ferier eller korte/lengre opphold utenfor hjemmet plikter ny eier å sørge for at dyret får et trygt oppholdt på kennel, hos dyrevenner eller at dyret får daglig stell og pass i hjemmet.
 • Katten er elektronisk merket med en ID-chip. [...] Ved eierskifte, flytting eller endring av telefonnummer skal opplysningene hos DyreID oppdateres av Ny eier.
 • Dersom katten forsvinner skal den etterlyses straks - og med jevne mellomrom - på Facebook, med avisannonse, oppslag på kundetavler o.l. DBT skal alltid ha melding dersom katten kommer bort.
 • Dersom avlivning eller omplassering vurderes etter overtagelse av dyret, skal DBT kontaktes før dette iverksettes. DBT har da rett til å ta dyret tilbake.
 • Dersom katten omplasseres til et nytt hjem skal DBT ha beskjed.
 • DBT har mulighet til å foreta besøk hos Ny eier dersom det foreligger mistanke om kontraktsbrudd. Dersom forholdene ikke er tilfredsstillende hos dyret har DBT da rett til å ta dyret med seg, eventuelt hente det på et senere tidspunkt.
 • Ny eier bekrefter ved sin underskrivelse av kontrakten at dyret får et hjem hvor det ikke er rusproblemer.
 • Dersom Ny eier misligholder denne kontrakten, har DBT rett til å ta dyret tilbake.

I kontrakten er det tre punkter som er særlig relevante for denne saken:

 • Ny eier forplikter seg til å holde katten inne i minimum 4 uker for at den skal bli trygg i sitt nye hjem. Kattunger skal holdes inne til de er minst 12 måneder, ettersom de ikke utvikler retningssans og orienteringsevne før de er ca. 1 år.
 • Dyrebeskyttelsen har mulighet til å foreta besøk hos Ny eier dersom det foreligger mistanke om kontraktsbrudd. Dersom forholdene ikke er tilfredsstillende hos dyret har Dyrebeskyttelsen Tromsø da rett til å ta dyret med seg, eventuelt hente det på et senere tidspunkt.
 • Dersom Ny eier misligholder denne kontrakten, har Dyrebeskyttelsen Tromsø rett til å ta dyret tilbake.

Vil ikke ta Mickey tilbake

Kristiansen forteller at hun og barna har begynt å lufte Mouse på gresset utenfor leiligheten i Strand-feltet på Kvaløysletta.

– Alle adferdsproblemene hennes har nå forsvunnet, sier hun og fortsetter:

– Hvis det ikke var innelivet som skapte disse problemene for både Mickey og Mouse så forstår ikke jeg hvorfor de nå er borte.

Hun sier at katten koste seg ute i godværet på lørdag.

– Mouse har klatra i trær og vært en ordentlig lykkelig katt. Jeg er helt sikker på at jeg har gjort det rette med å begynne å slippe henne ut.

MER TILFREDS: Linn Ida Brattli Kristiansen sier at Mouse trives mye bedre nå som katten får slippe ut og leke i hagen.  Foto: Ronald Johansen

Mickey har vært innom et fosterhjem før han kom til Kristiansen. Etter at Dyrebeskyttelsen tok ham tilbake er han blitt plassert i et fosterhjem, deretter i et nytt hjem, før han på torsdag i forrige uke ble henta tilbake til fosterhjemmet igjen.

– Vil du prøve å få Mickey tilbake igjen nå?

– Nei, han har bodd i mange nok hjem og vært gjennom nok. Jeg synes det er veldig leit at Mickey er blitt en kasteball i systemet. Han reagerte ikke da jeg besøkte ham i fosterhjemmet så han har nok glemt meg, sier hun og legger til:

– Jeg håper han kan bli der og så håper jeg at Mouse kan bli hos meg. Det blir i alle fall krig før de får ta henne fra meg.


Skremt katt forvillet seg i container og endte opp på Håpet – nå forsøker Dyrebeskyttelsen å finne igjen eieren

Containeren kom fra Tomasjord, men den velholdte katten kan være hjemmehørende nesten hvor som helst i byen.


– Jeg er redd for å miste henne

I kontrakten står det at katten leveres fra Dyrebeskyttelsen med fire ukers prøvetid og at eierskapet overføres til ny eier først etter at prøvetiden er ferdig.

Mouse skulle altså ha vært registrert på Linn Ida Brattli Kristiansens navn tidlig i januar, men ifølge Kristiansen har dette fortsatt ikke blitt gjort.

– Jeg sjekket i helga og katta står fortsatt registrert på Dyrebeskyttelsen, sier Kristiansen.

Hun er redd for å miste katten og håper derfor at den snart blir registrert på hennes navn.

Ifølge Kristiansen har Dyrebeskyttelsen tilbakeført 3.000 kroner i adopsjonsgebyr som hun betalte for begge kattene. Kristiansen har sendt 1500 kroner i retur og skrevet at hun beholder Mouse.

– Jeg har ikke hørt noe fra dem og jeg har heller ikke tenkt å gjøre noe mer. Jeg har holdt på i seks måneder og er lei. Nå er ballen hos dem, sier hun.


Debatt:

Endelig dyrepoliti i Troms

Etablering av dyrepoliti i alle politidistrikter med dedikerte personer som jobber med dyrevelferdskriminalitet vil bidra til at saker om dyrevelferd vil få høyere prioritet


Vil ikke kommentere saken

iTromsø har henvendt seg til Dyrebeskyttelsen i Tromsø og har fått svar i en sms om at de ikke ønsker å kommentere saken.