Omstridt kunstverk stjålet fra Kunstforeninga

Kunstverket «Oil spill flag», som består av det norske flagg tilsmusset med olje, er stjålet.

STJÅLET: Kunstverket «Oil spill flag» som hang i flaggstanga utenfor Kunstforeninga er vekk. 

nyheter

Litt over klokka fire mandag ettermiddag fikk intendant, altså daglig leder, av Tromsø kunstforening en telefon om at kunstverket som har skapt stor debatt i det siste, var vekk.

– Flagget er fjernet fra stanga og det er ikke inne i Kunstforeninga. Noen har tatt det, sier Leif Magne Tangen.

KRITISK: Leif Magne Tangen er intendant ved Tromsø Kunstforening. Han bekrefter mandag kveld at kunstverket er stjålet. 

Han vet ikke hvem som står bak tyveriet.

– Det kan være noen som har vært provosert av kunsten som har fjernet det, eller det kan være noen som syns det er så fint at de ville ha det.

Kunstforeninga vil ifølge Tangen anmelde forholdet i morgen tidlig.

– Noen har stjålet et kunstverk. Uavhengig av visjon og ønsker bak tyveriet, er det noen som har stjålet en privat eiendel. Et kunstverk.


Kommentaren:

Høyres gamle, lettkrenka grinebitere

Elisabeth Aspaker, Svein Ludvigsen og Gunnar Pedersen. Hva er det med disse grinete, gamle Høyre-folka, og hvorfor blir de så krenka av all kunst med antydning til brodd?


Ikke provokasjon for provokasjonens skyld

Det tilsmussede flagget er en del av prosjektet «Flagg Tromsø» som har pågått i fem år. Første dag av hver måned blir det hengt opp et nytt flagg skapt av en kunstner.

I mai hang det et flagg med et bilde av bladet av Tromsøpalmen på, laget av den lokale kunstneren Kristin Tårnes. Tangen er klar over at flagget som nå er forsvunnet har provosert mer enn de tidligere kunstverkene.

– Lokale personer, en folkevalgt politiker og fylkesmannen har vært tydelig provoserte og påstått at kunstverket er ulovlig. Det hadde det overrasket meg sterkt om det var, selv om jeg ikke har undersøkt det juridiske ennå, sier han og fortsetter:

– Kunstneren bak «Oil spill flag» er laget av den østerrikske kunstneren Oliver Ressler. Han er klar over at det å ha oljeflekker på et norsk flagg er provoserende, men det er ikke provokasjon for provokasjonens skyld. Ressler har i veldig mange år jobbet med hvordan man forholder seg til en verden som forurenser så mye, og hvordan man kan gjøre noe med det.