Nordting var lei av å vente på nye skilt og satte opp sine egne: – Det er et potent og kraftfullt fylkesvåpen

Siden Troms og Finnmark fylkeskommune ikke har klart å bli enige om et nytt fylkesvåpen, bestemte Nordting seg for å sette opp egne skilt.

OPPDATERTE FYLKESSKILT: Den såkalte Raudåtegeriljaen kjørte langs hele fylkesgrensa mellom Nordland og Troms og Finnmark for å oppdatere veiskiltene i henhold til et vedtak i Nordting om nytt fylkesvåpen for landets nordligste fylke.  Foto: Nordting

nyheter

Kunstprosjektet Nordting ble startet i 2014 i anledning Festspillene i Nord-Norge. I forestillinga harselerte kunstneren Amund Sjølie Sveen med Statoils sponsing av festspillene, noe som blant annet fikk daværende fylkesmann og Høyre-nestor Svein Ludvigsen til å rase til avisene om at forestillinga var både primitiv, platt og plump.

Siden den gang har Nordting gjennomført flere stunts. Søndag var oppmerksomheten rettet mot at den nye fylkeskommunen fortsatt ikke har bytta ut skiltene på grensa fra Nordland og inn i Troms og Finnmark. Der står det fortsatt Troms fylke med det gamle fylkesvåpenet.

Det ville Nordting gjøre noe med.


Kommentaren:

Høyres gamle, lettkrenka grinebitere

Elisabeth Aspaker, Svein Ludvigsen og Gunnar Pedersen. Hva er det med disse grinete, gamle Høyre-folka, og hvorfor blir de så krenka av all kunst med antydning til brodd?


– Solid flertall for det nye fylkesvåpenet

I en direktesending på Nordtings Facebook-side har Amund Sjølie Sveen vært programleder for sendingen som de selv kaller «NORDTING-dagen – det nærmeste Nord-Norge kommer en egen nasjonaldag».

Blant innslagene var videoer hvor den såkalte Raudåtegeriljaen oppdaterte fylkesskiltene langs grensa mellom Nordland og nye Troms og Finnmark.

Se video av skiltoppdateringen her.

Da Troms og Finnmark ble slått sammen skulle det utformes et nytt fylkesvåpen. Det ble laget tre forslag, men i oktober 2019 vedtok fylkestinget å skrote alle og heller beholde de to gamle fylkesvåpnene.

Slik gikk det ikke da Nordting samlet seg til møte under Festspillene i Nord-Norge i fjor. Der ble det ifølge leder i Nordting, Amund Sjølie Sveen, fattet et vedtak om et nytt fylkesvåpen.

DET NYE FYLKESVÅPENET: Slik beskriver Nordting det nye fylkesvåpenet: «En knyttet neve med løftet langfinger, forlenget av en kompassnål som peker mot Nord. En solgul, oppadgående, bevegelse - mot opprørets røde bunn».  Foto: Nordting

– Det var et solid flertall for det nye fylkesvåpenet, sier Sveen til iTromsø og legger til:

– Sørpå er skilt til de nye fylkene blitt oppdatert allerede, men ikke her i nord. Det nye fylkestinget i Troms og Finnmark fylkeskommune har ikke klart å bli enige om noe nytt våpen så da valgte vi å oppdatere skiltene selv.


Spritserveringsaken under Festspillene henlagt: – Politiet har prioritert riktig

Det vakte oppsikt da Amund Sjølie Sveen under åpningsseremonien av Festspillene i sommer serverte ren vodka til deler av publikum. Nå slipper han etterforskning og straff.


– Et godt nordnorsk velkommen!

Sveen sier at de har kjørt rundt 200 kilometer i løpet av dagen, men at de fortsatt ikke er helt ferdige.

– Vi må fortsette litt utover kvelden, men vi skal ta alle skiltene bortsett fra ett. Det henger i taket inni en tunnel så det blir for farlig, sier Sveen.

Det har vært stor motstand mot fylkessammenslåingen og Sveen mener at det nye fylkesvåpenet fra Nordting viser fram denne problematikken.

– Det er et potent og kraftfullt fylkesvåpen med kompasspila som peker nordover på toppen av langfingeren.

Amund Sjølie Sveen poserer foran et av skiltene som ble oppdatert søndag.  Foto: Nordting

– Viser fylkesvåpenet fingeren til alle som kommer reisende sørfra?

– Jo, på sett og vis gjør den vel det, men jeg vil ikke si at det er et avvisende skilt. Det er tvert imot et godt nordnorsk velkommen!

– Hva sier Statens vegvesen til at dere tar dere til rette på denne måten?

– VI har ikke noe usnakka med Statens vegvesen så dem har vi ikke snakka med.


Nordting-sjefen svarer på kritikken etter festspillåpningen: – Forskjeller i samfunnet er et ubehagelig tema, i alle fall for dem som sitter på toppen

Åpningen av Festspillene på torget lørdag har fått sterk kritikk, blant annet for å henge ut Harstads rikeste. Kunstner Amund Sjølie Sveen svarer med å arrangere bussomvisning for å vise fram deres hus.


iTromsø har henvendt seg til Statens vegvesen for å høre om de har noe usnakka med Nordting, men har foreløpig ikke fått svar.