Det stjålne oljeflagget er fortsatt ikke kommet på plass – nå har kunstforeningen bestilt nytt fra flaggfabrikken

1. juli skal «Oil Spill Flag» erstattes med et nytt flagg og i oktober skal Tromsø kunstforening åpne en utstilling med alle 70 flagg som er flagget siden 2015.

SAVNET: Her blir flagget hengt opp igjen etter at det ble stjålet første gang. Flaggstanga er fortsatt bar etter at det omdiskuterte oljeflagget ble stjålet for andre gang få dager senere.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Første dag i hver måned henger Tromsø kunstforening opp månedens flagg utformet av en kunstner i prosjektet «Flagg Tromsø 2015-2020». Den fem år lange tradisjonen var det ikke mange som hadde merket seg – før den østerrikske kunstneren Oliver Ressler heiste sitt «Oil Spill Flag» 1. juni.

Det norske flagget tilgriset i olje fikk bare henge i to uker før kunstforeningen forrige mandag oppdaget at flagget var fjernet fra stanga. Flaggtyven viste seg å være den pensjonerte høyesterettsadvokaten Gunnar Nerdrum som leverte flagget tilbake.

KLAR BESKJED: – Du får tilbake flagget dersom du lover å ikke henge det opp igjen, sa Gunnar Nerdrum (til venstre) da han leverte tilbake flagget til Leif Magne Tangen i Tromsø kunstforening.  Foto: Ronald Johansen

Tromsø kunstforening hengte flagget opp igjen, men lørdag ble det stjålet for andre gang.

– Flagget er fortsatt borte og jeg tror ikke det kommer på plass igjen denne gangen, sier daglig leder i kunstforeningen, Leif Magne Tangen.


Her leverer «kunst-tyven» Gunnar Nerdrum tilbake kunstverket «Oil Spill Flag». – Jeg vil vurdere om jeg skal fjerne det på nytt

Etter å ha stått naken i noen dager er Tromsø kunstforenings flaggstang igjen prydet av det omstridte kunstverket «Oil Spill Flag» etter at det er levert tilbake fra «flaggtyven» Gunnar Nerdrum - som ikke kan garantere at han ikke vil gjøre om stuntet.


Alle 70 flaggene skal stilles ut

Tangen sier at kunstverket laget av Oliver Ressler er en bildefil som kunstforeningen har sendt til Flaggfabrikken AS som så har produsert et flagg og sendt til dem. Han bestilte nytt allerede da flagget ble stjålet første gang, men det har fortsatt ikke kommet.

– Normalt skulle det ta tre dager, og nå spørs det om vi får det i tide til å henge det opp fordi 1. juli skal flagget erstattes med et nytt, sier Tangen.

FLAGGKUNSTNER: Oliver Ressler laget oljeflagget for å rette fokus mot Norges rolle i klimakrisen. Her er han fotografert under filmfestivalen i Venezia i 2019.  Foto: THOMAS PARB

Tromsø kunstforening vil likevel gjerne ha flagget tilbake. «Flagg Tromsø 2015-2020» går ut året, men i oktober skal alle 70 flagg vises fram i en utstilling.

Tangen har trukket anmeldelsen av det første tyveriet, men har levert ny anmeldelse for det andre. Han har imidlertid ingen forhåpninger om at det skal føre til noe.

– Jeg regner med at politiet registrerer anmeldelsen og henlegger saken ut ifra bevisets stilling, sier han.


Kunstneren bak oljeflagget gir bort verket til den som vil la det henge synlig i minst ett år

Oliver Resslers oljetilgrisete flagg er blitt stjålet for andre gang. Det er imidlertid ikke første gang et av kunstverkene hans stilt ut i offentligheten er blitt stjålet.


Mange vil ha flagget, men ingen har flaggstang

Tangen er glad for at kunsten som stilles ut får oppmerksomhet, men har blandede følelser med tanke på hvilken type oppmerksomhet oljeflagget har fått.

– Det er synd at de som er mest provosert er de som høres best, mens de som er fornøyde holder seg i bakgrunnen. Jeg skulle gjerne hatt en mer grundig debatt om skjending av flagg og så videre. Det er bekymringsfullt at man blir så sint av at en kunstner pirker borti nasjonale symboler på denne måten, sier han.

Oliver Ressler sa i et intervju med iTromsø at han mener flagget bør henge lenger enn kun en måned.

Derfor vil han donere bort kunstverket til den som lar flagget henge synlig i minst ett år.

– Er det noen som har meldt sin interesse for å ta imot oljeflagget?

– Jeg har fått noen henvendelser fra folk som gjerne skulle tatt det hvis de bodde i Tromsø eller hvis de hadde flaggstang, sier Tangen.

– Det er kanskje bare de gamle og konservative som har flaggstang lenger?

– Ja, det er vel både en ideologisk og en generasjonsting.