Historisk lav studielånsrente – her er økonomiprofessorens tips til studentene

I høst blir studielånsrenta lavere enn noensinne. Betyr det at studentene burde binde renta? – Ja, sier økonomiprofessor.

HISTORISK LAV: I høst setter Lånekassen studielånsrenta ned til et historisk lavt nivå.   Foto: Terje Pedersen/ NTB Scanpix

nyheter

1. september settes den flytende renta i Lånekassen ned til 1,539 prosent. Lavere har den aldri vært.


Renten i Lånekassen settes ned til det laveste nivået noensinne

Den flytende renten i Lånekassen settes ned til 1,539 prosent fra 1. september, noe som er den laveste flytende studielånsrenten noensinne.


Billigere å studere

Henning Sollid er førstelektor ved Handelshøgskolen ved UiT Norges arktiske universitet i Tromsø. Han underviser blant annet i regnskap og finansiell analyse.

Da iTromsø kontakter ham, er han ikke klar over at studielånsrenta skal settes ned til et såpass lavt nivå, men blir glad på studentenes vegne når han får høre rentesatsen.

– Det er jo kjempeflott!

EN GOD IDE: Økonomiprofessor Henning Sollid råder studentene til å binde studielånsrenta i høst.   Foto: UiT

Neste mulighet til å binde renta på studielånet er 10.-17. august, ifølge Lånekassens nettside. Søker man ikke aktivt om fast rente, blir den automatisk flytende. Med tanke på rentesatsen, er nok dette noe mange studenter vil vurdere å gjøre i år.

Vil du råde studentene til å binde renta?

– Ja, jo større rentefallet er, jo større blir fordelen ved å binde den. Jeg syns det er en god ide for studentene, for det gjør det billigere å studere, svarer Sollid.

Binder man renta får man nemlig kontroll over fremtidige kostnader, siden rentesatsen ikke lenger påvirkes av endringer på markedet.


Ikke bind den for lenge

Når man binder renta, binder man den for en viss periode. Dette kan for eksempel være tre, fem eller ti år.

– Hvor lenge man burde binde den kommer an på sikkerheten til hver enkelt student. Jeg er ikke en stor tilhenger av å låse den for lenge, men det er lurt å gjøre det i studentperioden, eller når man har dårlig økonomi, sier økonomiprofessoren.

Han presiserer at det alt i alt handler om risikovurdering. Man binder renta basert på det man tror om fremtida, om egen økonomi og risikoen man tror man kan bære når det gjelder øking og fall i rentesatsen.

– Alle studenter bør være bevisste på rentekostnadene og på valgene de tar, og dette gjelder ikke bare studierenta. Det gjelder også i fremtida når man etablerer seg.


NSO frykter at studenter må avbryte studiene for å klare seg økonomisk

Norsk Studentorganisasjon (NSO) er misfornøyd med regjeringens tredje tiltakspakke. De frykter at studenter må avbryte studiene for å klare seg økonomisk.


Kjøpe aksjer eller spare i fond?

Har du noen flere økonomitips til studentene i høst?

– Med tanke på renta er det nok en god ide å sette av penger fra studielånet og spare i fond, hvis man har stabil økonomi. Det knyttes lavere risiko til dette enn investering i enkeltaksjer, forteller Sollid.

Han legger til at det er lurt å lære seg å sette opp et budsjett. Da vet man hva man har av tilgjengelige midler, og det blir enklere å prioritere de faste kostnadene man får når man flytter inn i en studentbolig.

– Det er en god øvelse for å bevisstgjøre seg om sin egen økonomi. Som student er man ikke hjemme hos mamma og pappa lenger, avslutter Sollid.