Dette betyr det når det ligger skumdotter langs veien

Ser du skumdotter langs veiene betyr det ofte at veioppmerkinga er nymalt. Er uhellet først ute, er det mulig å fjerne slik maling fra bilen ved å følge ekspertenes råd.

SKUMDOTTER: Hva betyr det når disse dukker opp på veiene?  Foto: TFFK

nyheter

Det er ikke mange som vet verken hva skumdottene er, eller hva de betyr. For deg som bilist betyr dottene først og fremst at du må senke farten før sving og bakketopp, være tålmodig, og vise hensyn ved forbikjøring.

Funksjonen til dottene, som er vanlig såpeskum, er nemlig å varsle om saktegående veiarbeid lenger fram.

VÆR TÅLMODIG: Skumdotter varsler om saktegående vegarbeid, som for eksempel vegoppmerking.  Foto: TFFK

Slikt veiarbeid kan for eksempel være veioppmerking, så det vil for eksempel være svært sannsynlig at kantlinja er nymalt. For å unngå å få malingssprut på lakken, er det lurt å la være og kjøre på den.

Er du uheldig og gjør det uansett, er det lett å bli frustrert. Siden veioppmerking er laget for å sitte godt fast, er den ofte svært utfordrende å få av. Det er imidlertid ikke umulig hvis man vet hvordan.


Maling på lakken: – Det er håp!

Einar Irgens er byggeleder for veioppmerking i Troms og Finnmark fylkeskommune. I en pressemelding gir han råd for hvordan man kan fjerne malingen fra lakken uten å ty til omlakkering av hele bilen.

UMULIG Å FÅ AV?: Einar Irgens har tips for å få fjernet vegoppmerking fra dekk og lakk.   Foto: Einar Irgens

– Veimaling sitter godt fast på dekk og lakk, men det er håp! For det første er det en fordel å komme raskt i gang, siden malingen herder over tid. Det er viktig å ikke bruke avfettingsvæske, for det fremskynder herdingen, råder byggelederen.

Det man burde begynne med, er å spyle flatene med høytrykksspyler. Deretter vaske dem grundig med såpe og svamp. Sprut så vindusspylervæske med isopropanol på flekkene. Man kan også blande isopropanol og vann i forholdet 30/70 prosent. Isopropanol bidrar til å løse opp malinga, og gjør den dermed lettere å skrubbe av.

MALING PÅ DEKKET: Det er lurt å være rask i gang hvis man skal få vegoppmerkinga av bilen sin. Den kraftige malinga er laget for å sitte godt fast.  Foto: TFFK

– Sitter malinga like godt fast, så kjøp clay. Det benyttes som lakkrens. Husk bare at lakken må være helt ren før man bruker clay, for ellers kan det oppstå riper i lakken. Før man begynner er det lurt å kjenne etter med hånda om det sitter sand eller asfaltrester i lakken, opplyser Irgens.


Slik bør du pakke feriebilen

I år bør du også tenke gjennom mulige smitteverntiltak før du legger ut på bilferien.


Hvis dette derimot ikke skulle virke? Fortvil ikke.

– Da må maskinpolering til. Dette er fullt mulig å få til selv, men det er best å overlate jobben til profesjonelle på lakkpleie hvis man mangler kompetanse eller utstyr, råder byggelederen.

Grenseløs irritasjon

– Veiingeniørene som jobber med veioppmerking blir lei seg når folk kjører på maling. Ikke bare blir det ekstra jobb, vi jobber jo for skattebetalerne og er ikke interesserte i å skade bilene til folk, sier Thomas Schanche, kommunikasjonsrådgiver i Troms og Finnmark fylkeskommune.

Får dere høre det når folk kjører på maling?

– Ja, hvert år er det folk som gjør det. De blir kjempesure og klager over at det er vanskelig å bli kvitt den. Det viser seg at det er veldig mange som ikke vet om skumdottene, sier Schanche til iTromsø.

I pressemeldingen understreker byggeleder Irgens viktigheten av å følge med på veien foran seg. Selv om fylkeskommunen er byggherre på fylkesveier i Troms og Finnmark, er malingssøl på kjøretøy en sak mellom entreprenøren som utfører veioppmerkinga og den uheldige trafikanten.

– Erfaringsmessig fører ikke erstatningssøksmål på et slikt grunnlag fram, da trafikanten selv plikter å følge med på om arbeid på veien krever forsiktighet, avslutter Irgens.