Koste seg på designmarked i Mack-bakgården: – Tromsø leverer!

I bakgården ved Mack-kvartalet står det masse trendy folk med vinglass og snakker om design. En DJ nikker rolig til en «avantgarde»-beat. Velkommen til design-Tromsø.

TRENDY GJENG: (Fra venstre) Hennie Isaksen, Gørill Jenssen og Gunn Bårdsen sier de elsker initiativet.  Foto: Johannes Ytreberg Meløe

nyheter

Anledningen er arrangementet Design i bakgården. Arrangører er Blåst Nordens Paris, Mack Mikrobryggeri, Wabi Sabi, Ekte og Hos Haakon.

Torsdag ettermiddag trakk de forskjellige arrangørene arbeidsstudioet ut i bakgården, for å vise nysgjerrige hvordan de jobber med smykkedesign, mikrobrygg, glassblåsing, møbelsnekring og interiørdesign.

– Burde vært slike markeder jevnlig

De tre trendy venninnene Hennie Isaksen, Gørill Jenssen og Gunn Bårdsen sitter i den gamle bryggerigården som for anledningen er blitt omgjort til et designparty. På bordet står ligger det en pakke røyk og alle har fått seg noe godt å drikke fra baren. De elsker initiativet.

– Tromsø leverer! Jeg er full av beundring, sier Hennie Isaksen.

Venninnene er enige.

– Innovasjon Norge bør se potensial i å markedsføre disse. Ikke bare det å «handle lokalt», men produktutvikling lokalt. Vi elsker jo disse type markedene, slike de har i Italia – her finner vi det autentiske. Det burde vært slike markeder jevnlig, sier Gunn Bårdsen.

– Jeg går bare på Jekta for å handle lyspærer, skyter Isaksen inn.

Gørill Jenssen peker på en trendy design-stol.

– Jeg gikk i klasse med han som lagde den, Bjørn Viggo Ottem. Jeg sa det da, og jeg sier det igjen, den gutten har kreative evner. Nordens Paris leverer produkter i særklasse, sier Jenssen

EKTE: Kim Daniel Arthur gikk fra spill- til stolbransjen. Stolen han sitter i har han laget sammen med Bjørn Viggo Ottem, og sammen eier de firmaet Ekte.  Foto: Johannes Ytreberg Meløe

Kim Daniel Arthur lagde denne stolen sammen med Bjørn Viggo Ottem.

– Det er Bjørn sitt hjertebarn, sammen eier vi firmaet Ekte.

I 2009 solgte Arthur selskapet Playfish til spillselskapet Electronic Arts (EA). Siden har han brukt pengene på å lage møbler.

– Jeg bodde en stund i Tokyo og ble fascinert av møbler. Jeg husker å ha gått blant masse butikker med store «brands» og deretter funnet en gammel mann som lagde skinn. Jeg var lei av å bare programmere spill, så det var deilig å begynne med å lage noe håndfast og fysisk, og som man kan sitte på – det føltes som å være en gutt igjen, sier Arthur.

INNOVASJONSRÅDGIVER: Terje Berntsen i Innovasjon Norge.  Foto: Johannes Ytreberg Meløe

Terje Berntsen er innovasjonsrådgiver i Innovasjon Norge og har gitt tilskudd til Ekte.

– De har visstnok solgt 17 av de 20 stolene som er produsert, sier Berntsen, som er strålende fornøyd.

SMYKKEDESIGNERE: Håkon Bredrup og Ann-Merete Skaue Øines fra Wabi Sabi. De lagde et prosjekt sammen med digitalbyrået Magy Media – og satte opp alt på en uke.  Foto: Johannes Ytreberg Meløe

Turi Sandbakken og sønnen Helge Sandbakken har begge vært og kjøpt seg en øl-vaffel, og står nå ved ei dame som støper gull. De jobber ikke med design eller mote, men utdanning. De liker designmarkedet veldig godt.

– Det er som bondens marked, bare for design, sier de og ler.

MOR OG SØNN: Turi og Helge Sandbakken  Foto: Johannes Ytreberg Meløe