Nora fikk nesten bare seksere: – Det er ganske stas

Nora Karlsen taklet korona-undervisning med glans – fikk toppkarakterer.

TOPPKARAKTERER: Nora Kristine Karlsen (20) sine beste tips for å oppnå gode karakterer er å følge med i timene og jobbe jevnt hele tiden.  Foto: Privat

nyheter

Da Nora Kristine Karlsen (20) fikk vitnemålet sitt ved Kvaløya videregående skole i vår, til tross for en herjende pandemi og et improvisert undervisningsopplegg siste halvår, var det vanskelig å være annet enn stolt.

– Husker jeg rett har jeg 17 seksere og 3 femmere. Det er ganske stas, det viser jo til all innsatsen som er lagt ned.

Karakterpresset har ikke påvirket Karlsen i noen grad, hun har heller latt seg drive av en indre motivasjon.

– Jeg har funnet motivasjon i ønsket om å gjøre det så bra som mulig på skolen slik at jeg har alle muligheter åpne når jeg skal studere videre etter videregående, forteller hun.


40 prosent færre har droppet ut av videregående under korona-tida

Både eksamen og fraværgrensa ble avlyst. Det påvirker elevenes resultater. – Vi vet at skriftlige eksamener vanligvis trekker ned gjennomsnittseleven, sier pedagogisk leder.


Arbeidsmetoden gjør utslaget

På realfagsrettet studiespesialiserende har Karlsen blant annet hatt fagene fysikk 1 og 2, realfagsmatten R1 og R2, samt IT-faget. Hun kan fortelle at resultatene kommer av at hun har jobbet godt hele veien, og brukt tid på å finne de rette metodene som passer best for henne.

– Det har vist seg å være to metoder som fungerer bra. I teorifag har jeg lest teksten og skrevet notater samtidig, som gjør at jeg får gått gjennom stoffet på en grundigere måte. I mer praktiske fag har det handlet om å gjøre så mange oppgaver som mulig, sier Karlsen.

Vårens alternative opplegg med nettundervisning i skolen viste seg også å være uproblematisk.

– Siden jeg vet hvordan jeg lærer på en god måte, og dessuten trives med å jobbe selvstendig, gikk det fint å jobbe på egen hånd. Lærerne var også flinke til å tilpasse oppleggene til nettundervisning, slik at vi også hadde noe felles undervisning i tillegg til egenstudier, forklarer hun.


Fraværsgrensen har gitt bedre karakterer og betydelig lavere fravær

Etter at fraværsgrensen ble innført for fire år siden, har fraværet i snitt sunket med 27 prosent. Samtidig har karakterene til elevene blitt bedre.


Til høsten skal Karlsen begynne på studiet Anvendt fysikk og matematikk ved UiT.

– Snittet er ikke særlig høyt ettersom det er ganske få søkere, men det stilles krav til at man har hatt visse fag. Jeg har for det meste vurdert studier relatert til matte, fysikk og teknologi, som samsvarer med de fagene jeg har fra videregående.