Dette skaper trøbbel på sommerveiene: – Folk er nok litt sløvere i sommervarmen

På sommeren melder det seg andre problemer på veiene enn ellers i året.

Rekordmange nordmenn har lagt opp til bilferie i Norge i år. Dette er de største grunnene til bilberging i sommermånedene.   Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix

nyheter

Mange tror at tomme bilbatterier er et vinterfenomen, men ifølge NAF er det er vel så stort problem i sommervarmen.

– Vi har nok å gjøre med å få liv i strømløse startbatterier om sommeren. Halvtomme batterier liker ikke sommervarmen spesielt godt, sier senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, Nils Sødal, i en pressemelding.

Sommeren er alltid høysesong for lange bilturer, men kanskje spesielt i år hvor de fleste ferierer i eget land. Ifølge en undersøkelse NAF har gjennomført skal faktisk hele syv av ti på bilferie i år.

– Sommerstid er det motorstopp som topper vår bergings-statistikk. I tillegg er det mange som opplever startvansker og flate batterier, forteller Sødal.


Ferietrafikken nordover har økt over 40 prosent fra i fjor

Trafikken på E6 nordover gjennom Nordlandsporten har økt mellom 40 til 50 prosent i år fra i fjor, og det har vært en kraftig økning i råkjøring.


Hold hodet kaldt

Dersom du opplever motorstopp gjelder det å holde hodet kaldt, og tenke på sikkerhet. Det viktigste er å få bilen ut på veiskulderen, ta på refleksvest og sette fram varseltrekanten. I tillegg må alle ut av bilen.

– Det er lurt å bruke dørene som vender ut mot veikanten, det er også smart å få alle over autovernet om det er mulig. Dette er særlig viktig på motorveiene der hastigheten er høy.

Dersom du har fått stans fordi batteriet er flatt vil en bilberger kunne hjelpe deg ved å gi deg en startboost.


UP slår alarm:

Markant økning i antall fartsovertredelser: – Det er hektisk. Uansett hvor vi er kjører folk for fort

De siste seks ukene har utrykningspolitiet registrert 1329 flere fartsovertredelser sammenlignet med samme periode i fjor.


– Om det er mulig vil en vedlikeholdslading føre til at du ikke opplever mer batteritrøbbel på resten av ferieturen, da kan du også få ladet dine egne batterier.

Særegen bergingsårsak

Det er spesielt en bergingsårsak som er særegen for sommerferiemånedene, ifølge NAF, nemlig de som har låst inne eller mistet bilnøkkelen. I fjor sommer var det faktisk på topp fem-listen over bergingsårsaker.

– Folk er nok litt sløvere i sommervarmen, og da er det fort gjort å låse inn nøkkelen i bilen. Har dere husket reservenøkkelen løser dette seg selv, og man slipper den litt pinlige bilbergingen.

I fjor var dette topp fem bergingsårsaker i juni, juli og august:

  • Motorstopp
  • Startvansker
  • Flatt batteri
  • Punktering
  • Nøkkeltrøbbel

iTromsø mener:

«Slapp av i trafikken – det er jo ferie!»

De aller fleste som kjører bil har vært der og kjent på irritasjonen, ja, kanskje til og med sinne. Noen går fullstendig fra konseptene og hyler ut gjennom åpne vinduer, fløyter og hytter med neven i været, med og uten finger til værs.