Historiske opptakstall ved UiT

UiT har aldri gitt så mange tilbud om studieplass som i år. Ventelisten til profesjonsstudiet i psykologi er lengst i landet.

REKORDOPPTAK: UiT-rektor Anne Husebekk er fornøyd med årets tall fra Samordna opptak.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

I år har 7602 studenter fått tilbud om å studere ved UiT i år, noe som er en økning på 16,7 prosent fra i fjor. Det melder UiT Norges arktiske universitet i en pressemelding fredag formiddag.

Det har vært spenning tilknyttet hvordan koronasituasjonen ville påvirke søkertallene til høyere utdanning. Resultatene fra Samordna opptak viser at UiT har hatt en rekordstor økning søkere på 25 prosent, og av de store universitetene i landet har UiT størst økning i antall søkere per studieplass.

– Dette er fantastiske tall. Kunnskap er nøkkelen til å få verden på fote igjen når korona-pandemien er over, og vi er svært glade for å kunne tilby høyere utdanning til stadig flere ved UiT, sier Anne Husebekk, rektor ved UiT i pressemeldingen.


Får ikke innlosjere studenter uten bolig i gymsaler på grunn av korona:

Samskipnaden: – Vi vet ikke hva vi skal gjøre

Av smittevernhensyn kan ingen boligløse studenter ta inn på gymsal ved studiestart. Eneste tilbud er hotellrom til flere tusen kroner i uken.


Lengst venteliste i landet

Profesjonsstudiet i psykologi ved UiT har også landets lengste venteliste, hvor 2416 personer venter på å komme inn. Poengsnittet for å komme inn på studiet ved UiT er på hele 64,2.

Både Universitetet i Oslo, NTNU og Universitet i Bergen tilbyr samme utdanning, men hadde alle færre søkere enn Tromsø-studiet i år.

– Det er veldig gledelig at så mange vil utdanne seg til psykolog ved UiT. Det viser at enda flere har fått øynene opp for den høye kvaliteten på studiet her og Nord-Norge som et attraktivt studiested, sier rektor Husebekk.

Også ved de populære studiene i medisin og rettsvitenskap er det mange som står på ventelister i år, henholdsvis 1729 og 1539.

UiT melder derimot om en nedgang i antall søkere til lærerutdanningen. Her har alle søkerne i Tromsø fått plass, mens det fortsatt er ledige plasser i Alta.

– Vi vet at behovet for nye lærere er stort, derfor er vi bekymret for at det ikke er flere som søker til lærerutdanningene. Vi vil jobbe med å gjøre å gjøre utdanninga da mer attraktiv, og så må vi som samfunn jobbe med å gjøre yrket enda mer ettertraktet, sier prorektor for UiT, Wenche Jakobsen.

Fakultet for naturvitenskap og teknologi i Tromsø har en økning på 28,8 prosent i antall søkere, noe som er større enn den totale økningen for UiT på 25 prosent.Ekstra «koronaplasser»

En av grunnene til at flere får tilbud om studieplass gjennom Samordna opptak, er at flere av studieprogrammene er løftet fra lokale opptak til Samordna opptak. I tillegg har UiT fått tildelt midler fra regjeringen til 372 ekstra studieplasser på grunn av koronasituasjonen.

UiT melder også at flere søkere er kvalifisert til opptakskravene enn i fjor. Dette gjelder spesielt sykepleierstudiet, hvor det tilbys 425 studieplasser i år, mot 330 i fjor.

– I år har nok søkerne forberedt seg på kravene, så flere er kvalifiserte, og det er flott å se. Alle sykepleierprogrammene våre er i år fylt opp, alle har ventelister og flere av dem er lange, sier prorektor Jakobsen.


Skal koble studenter med «næringslivsfaddere»

I år blir fadderuka på UiT annerledes, ikke bare på grunn av koronarestriksjoner. Nå vil studentene for første gang få mulighet til å kobles til en næringslivsfadder – allerede første uke på studiet.