Søkt studentbolig under pandemien? Dette må du vite til studiestart

Studiestart nærmer seg, og i den anledning presenterer vi denne kjappe koronaguiden for studenter som skal flytte inn i studentbolig.

STUDIESTART: Hele 7602 studenter har fått studietilbud ved universitetet i Tromsø. 1060 av dem søker om et sted å bo fra høsten av.   Foto: Petter Strøm

nyheter

Koronakrisen skaper både endringer og utfordringer i bosituasjonen for mange studenter kommende høst, både førsteårsstudenter og gamle studenter. 7602 studenter har fått tilbud om å studere ved UiT til høsten, og 1060 studenter har levert søknad om studentbolig.

iTromsø har snakket med kommunikasjonssjef Sarah Reibo i Samskipnaden, og samlet sammen noen viktige punkter du som student bør kjenne til når du skal flytte inn.


Får ikke innlosjere studenter uten bolig i gymsaler på grunn av korona:

Samskipnaden: – Vi vet ikke hva vi skal gjøre

Av smittevernhensyn kan ingen boligløse studenter ta inn på gymsal ved studiestart. Eneste tilbud er hotellrom til flere tusen kroner i uken.


Innflyttingen

Allerede ved innflytting bør du ha smittevernreglene i bakhodet. Dette gjelder særlig for dem som flytter inn på hybler der de deler fellesområder som kjøkken, bad eller stue.

– Man bor ofte tett når man flytter inn på en studentbolig. Det blir viktig å holde avstand og å gjøre rent etter seg, sier Reibo.

Lurer du på hvilke smittevernsrutiner som tilrettelegges for deg som student, og hva som vil gå på eget ansvar? Svaret er at du selv står for vasking av eget rom, og jevnlig rengjøring etter deg selv ved bruk av fellesområder.

Sarah Reibo, kommuniasjonsrådgiver i Norges arktiske studentsamskipnad.  Foto: Samskipnaden

– Samskipnaden vil legge til rette for smittevern ved at vi står for renhold på store felleskjøkken og oppholdsrom. Det vil si rengjøring av gulv og vegger, forklarer kommunikasjonssjefen.

Reibo kan også informere om at treningsrommene i studentblokkene på Elverhøy inntil videre er stengte, men om du vil benytte deg av treningssenter er Kraft Sportssenter tilgjengelig.

– De skal ha økt bemanningen for å sikre gode renholdsrutiner, tilføyer hun.


Historisk lav studielånsrente – her er økonomiprofessorens tips til studentene

I høst blir studielånsrenta lavere enn noensinne. Betyr det at studentene burde binde renta? – Ja, sier økonomiprofessor.


Karantene og isolasjon

Skulle du merke symptomer, bli syk eller av andre årsaker måtte sitte i karantene eller isolasjon på din studenthybel, sier Samskipnaden dette:

– Før vi tildeler en bolig vet vi ikke situasjonen til studenten, så her vil vi foreta en vurdering. Ifølge reglene kan en person som er i karantene fortsatt bruke fellesrom, eller gå på butikk og apotek, så lenge man holder avstand og utviser god hygiene, forklarer Reibo.

– For en student i isolasjon har vi egne rutiner. I en slik situasjon vil vi prøve å flytte personer der det går, slik at friske studenter ikke skal dele bad og kjøkken med dem som er syke. Videre følger vi opp etter studentens eget ønske, sier hun videre.


NSO frykter at studenter må avbryte studiene for å klare seg økonomisk

Norsk Studentorganisasjon (NSO) er misfornøyd med regjeringens tredje tiltakspakke. De frykter at studenter må avbryte studiene for å klare seg økonomisk.


Ikke fått bolig ennå?

Samskipnadens midlertidige botilbud «Tak over hodet» er ikke tilgjengelig dette semesteret. For mange studenter har dette vært redningen tidligere år. Skulle du stå uten bolig ved studiestart har Samskipnaden kommet opp med en alternativ løsning.

– Vi kan dessverre ikke tilby «Tak over hodet»-ordningen i år, ettersom det ikke lar seg gjøre å overholde smittevernregler i de lokalene vi bruker til dette, beklager Reibo.

– I samarbeid med studentparlamentet har Samskipnaden inngått en avtale med flere hotell i byen som tilbyr spesialpris til studenter som står uten bolig ved studiestart, sier hun.

Tilbudet det er snakk om er et enkelt- eller dobbeltrom hos Thon, Scandic og Clarion hotell, for i underkant av 3500 og 4500 kroner per uke. Alternativt kan man lete etter bosteder hos private utleiere. Bolighjelpa bistår studenter i jakten etter private boliger.


Ble korona-krisen spikeren i kista for skolepenger?

UiT-student Daniel Hansen Masvik mener koronakrisen viser at skolepenger ikke er løsningen for høyere utdanning.


Permittert?

Mange studenter er fremdeles permitterte som følge av korona, og der studielånet ikke strekker til for både å leve og å bo, kan høsten by på utfordringer med å betale husleie.

– Hvis du opplever vanskeligheter med å betale husleie – ta kontakt med oss i Samskipnaden så fort som mulig, så kan vi prøve å finne en løsning på det. Vi har full forståelse for at koronasituasjonen har skapt utfordringer for mange studenter, sier Reibo.