Tromsøværinger strømmer til musikkfest i Gryllefjord: - En ekstrem pågang

En ikke-eksisterende festivalsommer og en bred line-up trekker tromsøværinger til Leirvaag brygge for helgens musikkfest.

PUNK: Edd Sivertsen (t.v.) og Mads Ystmark (t.h.) fra Tromsø på scenen med punkrock-bandet Rumblin' Retards under Leirvaag Musikkfest 2019.  Foto: Lori Ledger Markussen

nyheter

24.–25. juli på ei gammel brygge i Gryllefjord på Senja, går Leirvaag Musikkfest av stabelen for femte året på rad. Korona og festivaltørke i kombinasjon med et utvalg artister og band fra både Tromsø, Oslo og Stavanger, har ført til stor etterspørsel blant sultne festivalgjengere.

GRYLLEFJORD: Lørdag formiddag spiller artister en akustisk gratiskonsert i fjæra, rett ved Leirvaag brygge der selve konsertlokalet befinner seg.   Foto: Lori Ledger Markussen

Initiativtaker og bookingansvarlig Johnny Wilhelmsen beskriver tilstelningen som en musikkfest som tiltrekker seg den harde kjernen av Tromsø-rockmiljøet, med fokus på sjangrene rock and roll, americana og singer/songwriters:

– I år har vi fått ganske store signeringer, så det er jeg kjempefornøyd med. Det er ingen tvil om at artistene er rimelig spillesugne i år, nå er det lenge siden de har spilt live og «in the flesh». Jeg skulle gjerne hatt et dameband med, men denne gangen ble det ikke slik.

Helgens lineup består av tromsøbandene The Modern Times – som spiller hvert år, og Rumblin’ Retards med Mads Ystmark i Lut og Blårocks Edd Sivertsen. Fra Oslo kommer Kosmik Boogie Tribe, White Trash Blues Band og den norsk/australske duoen Quarter Wolf. Soloartist Dag Vagle fra Stavanger spiller, i tillegg til 17 år gamle Vilde Bye fra Tromsø, som tidligere har vært å se på scenen til Blårock og Bastard.


Korona hindrer ikke «The Voice»-Marius – nå lager han minifestival med countrymusikk i Oldervik

Tidligere «Idol»- og «The Voice»-deltaker Marius Brynjulfsen lot seg ikke stoppe: – Folk ville at det skal skulle skje noe.


– Kunne ha solgt 500 billetter

Per dags dato er 97 av de 100 billettene til helgens konserter utsolgt. Wilhelmsen forteller at han har hørt rykter fra byen om at folk dukker opp, billett eller ei.

– Det har vært en ekstrem pågang i år. Om jeg ville kunne jeg ha solgt 500 billetter, men idet vi runder 100 stykker i det lille lokalet blir det bra fullt.

Av hensyn til smittevernregler er alle som kommer registrert på forhånd, det vil være anviste plasser inne i lokalet som gjestene må holde seg til, og dukker noen opp med symptomer på luftveisinfeksjon vil de bli bedt om å forlate med pengene refundert.

– En av mine utfordringer er å overbevise folk til å klemme mindre. Folk er som regel veldig ivrige å klemme på Musikkfest. Det kan bli vanskelig utover natta når folk blir veldig glade, kommenterer han.


Emil Karlsen på Bukta i byen:

– Altfor fint vær til å få Bukta-stemning


– Ikke for pengenes skyld

Leirvaag Musikkfest startet opp for første gang i 2016 med et lite tromsøband, og siden har Johnny Wilhelmsen videreført det til den todagers minifestivalen det er i dag.

PÅGANG: Telefonen til initiativtaker Johnny Wilhelmsen har ringt uten stans den siste tiden, takket være desperate festivalgjengere på jakt etter billetter til en av sommerens få musikktilstelninger.   Foto: Lori Ledger Markussen

Det er mange som stiller opp for at hjulene skal gå rundt. For fjerde år på rad stiller Kari Westergaard og Lisa Møller som DJs mellom konsertene, men de betaler inngangsbilletten selv. I tillegg til å stå på scenen, tar Mads Ystmark også på seg jobben som lydmann. Artistene finansierer egne flybilletter med inntekter fra digitalkonserter tidligere i vår i samarbeid med Wilhelmsen selv og broren.

– Tom Berg Jensen og Kristin Schwenke jobber som fy hvert år og fortjener all verdens skryt. Ikke minst Vidar og Bengt Øines, som driver restauranten Skreien, er begge to suverene som støtter med mat til artistene. Dessuten sparer jeg 20 000 kroner på at Bastard og Blårock tar med og rigger lydutstyr. Festen lages ikke for pengenes skyld, og i år er første gang vi ikke går i minus.


En festival utenom det vanlige: – Kjøp en øl, støtt en katt

Den eksklusive og høyt elskede Garasjefestivalen settes opp i Mackgården i sommer. Festivalen får gratis utstyr fra Prelaten, bandene må betale en symbolsk sum for å spille og pengene festivalen tjener går til å hjelpe tyrkiske gatekatter.


Wilhelmsen har allerede et par artister klar for neste års lineup, for ikke å nevne The Modern Times som booker seg selv hvert år.

– The Modern Times har vært med alle årene, dette er deres festhøydepunkt om sommeren, sier Wilhelmsen.