I dag er årets siste mulighet til å oppleve midnattssola

Ikkje sov bort sumarnatta, ho er for ljos til det.

SISTE MIDNATTSSOL: En Hurtigruteturist tar bilder av midnattssola, i morgen går sola igjen under horisonten.   Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix

nyheter

Enn så lenge, i alle fall.

For i dag er siste sjanse for å oppleve midnattssola i Tromsø for denne gang. I morgen går sola nemlig under horisonten.

– Sola begynner å gå ned i morgen klokken 00.50, og er på sitt laveste 01.25 før den står opp igjen klokken 02.18, forteller vakthavende meteorolog Eirin Arnesen hos Vervarslinga i Nord-Norge.

Går fort

Og når solen først har begynt å forsvinne går det ganske fort, opplyser Arnesen.

– Vi vil legge merke til ganske kjapt at nettene blir lengre. Om én uke – 1. august – så går sola ned klokken 00.02. altså ved midnatt, og står opp igjen 03.30, forteller Arnesen.


Meterologen:

Dette nordnorske sommerfenomenet gjør at varme sommerdager får kalde kvelder

Du har sikkert lagt merke til at selv de varmeste dager får kalde kvelder i nord. Det er på grunn av den kalde havlufta.


Men vi kan fortsatt nyte sola en god stund til, først 27. november forsvinner den helt og vi er inne i mørketida. Men før den tid har vi ennå et par måneder med lange dager, oppmuntrer meteorologen.

– Det blir høstjevndøgn rundt 22. september. Da er natta like lang som dagen, forteller Arnesen.

Fint vær fremover

Om du har tenkt deg ut for å nyte midnattssola er forholdene ypperlige i kveld opplyser meteorologen. Hun kan også avsløre at været forblir bra de nærmeste dagene.

– Også i morgen (søndag). Det kan være litt mer skyer og byger først på dagen, men det ser veldig bra ut på kveld og ettermiddagstid. Det blir likt som i dag. Kanskje ikke helt 20 grader, men opp under 20 grader. Det blir østlig vind og frisk bris enkelte steder. Noe som er positivt, for da kan man gå på fjelltur uten å bli angrepet av masse fluer. Det er bra turvær rett og slett, og god mulighet for å komme seg opp i høyden og se sola, forklarer Arnesen.


Sett fra sidelinja:

Når kravstore nordmenn skal feriere hjemme

Spaltisten tror det blir spennende når nordmenn skal feriere i eget land.


Det blir ikke like hyggelig ved sjøen der man kan oppleve noe fralandsvind, brott sjø og litt skarpere bølger.

– Enkelte fjorder er litt mer utsatt for østavinden. Balsfjorden, i Lyngen og Ullsfjord kan sørøsten fort merkes.

Temperaturene vil også sakte, men sikkert krype oppover fram mot onsdag.

Kan bli over 20 grader

– Det er ikke utenkelig at vi får over 20 grader. Vi får ikke en kraftig temperaturstigning, men litt, forteller hun.

– Når det gjelder været vil det domineres av sørøstlig vind. Det kan fortsatt være frisk bris enkelte utsatte plasser, og tendenser til bygevær på innlandet og kanskje i fjordstrøkene. Men stort sett ser det veldig bra ut. Det blir en ettermiddagsbyge her og der.