33 Hurtigruten-ansatte testet positivt for korona

Alle de 158 besetningsmedlemmene på Hurtigrutens «MS Roald Amundsen» har blitt testet for koronasmitte.

«MS Roald Amundsen»: Ingen av de 154 ansatte som fortsatt er på skipet viser symtomer på covid-19, men er satt i karantene.  Foto: Håkon Steinmo

nyheter

– I tillegg til de fire som ble bekreftet smittet fredag, viser prøvesvarene som var klare lørdag formiddag at ytterligere 29 besetningsmedlemmer testet positivt. 120 av mannskapet har testet negativt, mens fem skal testes på nytt før endelig prøvesvar foreligger, skriver Hurtigruten i en pressemelding.

Ingen av de 154 ansatte som fortsatt er på skipet viser symtomer på covid-19, men er satt i karantene.

– Det viktigste for oss nå er å ta vare på og følge opp alle våre gjester og kolleger. Vi jobber tett sammen med Folkehelseinstituttet, Tromsø kommune og lokale helsemyndigheter for oppfølging, varsling, videre testing og smittesporing, sier kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten, i pressemeldingen.

«MS Roald Amundsen» ligger nå til kai på Prostneset etter tidligere ha hatt en seiling 17. og 24. juli. Passasjerene som har vært på begge seilingene må i karantene, og følges opp av den lokale helsetjenesten der de bor.

Karantenen gjelder i ti dager etter man forlot skipet.

– Folkehelseinstituttet bistår Tromsø kommune og Hurtigruten i arbeidet, blant annet med smittesporing, og vurderinger og smittevernråd for mannskapet som fortsatt er om bord. Passasjerene som har vært om bord på de aktuelle seilasene vil motta sms fra Hurtigruten om at de kan ha vært utsatt for koronasmitte. I tillegg vil de bli kontaktet av kommunene hvor de er folkeregistrert for videre oppfølging, sier avdelingsdirektør Line Vold i pressemeldingen.

– Strenge rutiner

De fire ansatte som først ble bekreftet smittet, ble for flere dager siden isolert på grunn av annen sykdom. På dette tidspunktet skal de ikke ha hatt noen symptomer på koronaviruset.

– Vi har strenge rutiner som gjør at besetningsmedlemmer blir satt i karantene ved tegn på sykdom, uansett symptomer. Helsepersonell har slått fast at det ikke var grunn til å mistenke covid-19 da skipet la til kai i Tromsø på bakgrunn av symptomene de fire i mannskapet hadde. Så fort vi fikk svar på testene, satte både vi og Tromsø kommune umiddelbart i gang tiltak, sier Ege i pressemeldingen.

De fire ansatte er nå lagt inn på UNN.

– Sikkerheten til våre gjester og ansatte er Hurtigrutens viktigste prioritet, og vi har strenge rutiner for å hindre smitte. Mannskap fra land utenfor Europa må gjennom to negative tester og karantene før de får forlate hjemlandet. I tillegg har vi daglige kontroller av alle om bord, både gjester og mannskap, sier Ege.

Den neste reisen med «MS Roald Amundsen» er ikke planlagt før i begynnelsen av september.

Ingen nye innlagte

UNN melder i på Twitter lørdag formiddag at det er ingen nye innlagte hos dem etter de nye positive prøvene .

«Status er fortsatt fire innlagte pasienter, alle ankommet fredag 31. juli», skriver sykehuset.