Ordføreren om Hurtigruten: – Helt klart at man kunne ha håndtert saken annerledes

I en pressekonferanse i formiddag bekrefter kommunen at det er 29 nye som har testet positivt for korona på Hurtigruten.

KARTLEGGING: Gunnar Wilhelmsen fortalte under lørdagens pressekonferanse at de fortsatt holder på med å kartlegge passasjerene.  Foto: Håkon Steinmo

nyheter

Under kommunens pressekonferanse klokken 11.30 lørdag formiddag bekrefter ordfører Gunnar Wilhelmsen og kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen at det i dag er registrert 29 nye smittetilfeller i Tromsø. Blant de 158 i mannskapet på Hurtigruten har totalt 33 personer nå testet positivt for koronaviruset.

Hele mannskapet er nå testet, og alle som har testet positivt har fått melding om det og må i isolasjon. Det øvrige mannskapet må i karantene. For fem personer gjenstår det å avklare hvorvidt de er smittet eller ikke. Wilhelmsen sier til iTromsø at prøvene må analyseres og at man vil gjennomføre nye tester.

– Vi er nødt til å fortsette å ta vare på hverandre, holde avstand og hoste i albuen, anmoder Wilhelmsen tidlig i pressekonferansen.


33 Hurtigruten-ansatte testet positivt for covid-19

33 av de 158 besetningsmedlemmene på Hurtigrutens ekspedisjonsskip MS Roald Amundsen har testet positivt for koronaviruset.


Har kartlagt 89 av passasjerene

Hurtigruten sendte først ut SMS til alle passasjerene som nå befinner seg i Tromsø. Kristoffersen forklarer at alle passasjerer er informert og at kommunen jobber med å få kartlagt alle som var om bord i Hurtigruten og som mulig bærer smitte

– Vi jobber fortløpende med å kontakte alle passasjerer direkte over telefon. I natt klokken halv ett hadde man nådd 89 av passasjerene.

Ordføreren anslår at kommunen vil ha kartlagt resten av passasjerene i løpet av kort tid.

Hvordan synes dere Hurtigruten har håndtert saken?

– Det er helt klart at man kunne ha håndtert saken annerledes. Hvorvidt man burde reagert på en annen måte vil en evaluering vise. Personlig er jeg sikker på at ting kunne vært gjort annerledes, svarer Wilhelmsen.

– En skulle ha avventet til prøvene forelå før man slapp de første på land, sier han på pressekonferansen.


Overlege: – Hurtigruten-passasjerer får ikke dra fra Tromsø

60 Hurtigruten-passasjerer som ikke bor i Tromsø, er satt i karantene i byen, opplyser kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen til NRK.


Ventetid på koronatelefonen

Kristoffersen sier under pressekonferansen at kommunen har arbeidet for å sikre kapasitet, men at det kan være ventetid på koronatelefonen. På spørsmålet om kommunen nå er mer forberedt på å håndtere nye smittetilfeller svarer hun:

–Vi har mer erfaring denne runden, som gjør det mulig å angripe det tydeligere.

Wilhelmsen anslår at kommunen vil kunne komme med nye opplysninger fortløpende.

MER ERFARING: Smitteoverlege i kommunen, Kathrine Kristoffersen mener de er mer forberedt på å håndtere nye smittetilfeller.  Foto: Håkon Steinmo