Sigurd fra Tromsø innledet samarbeid med California-rapper gjennom Instagram – debuterer med koronaprodusert album

Da hiphop-idolet svarte på Instagram at han ville jobbe med Sigurd (24), kastet Tromsø-artisten seg rundt og viet måneder i karantene til å ferdigstille sitt debutalbum.

LOKAL TROMSØ-ARTIST: Sigurd a B L slipper 7. august albumet han har jobbet med helt siden korona startet. To av låtene er et samarbeid med den California-baserte rapperern Chuuwee.   Foto: Thale Tøllefsen

nyheter

Sigurd Lunde er mannen bak artistnavnet Sigurd a B L, som tidligere har sluppet månedlige singler på Spotify. Tempoet endret seg da han i vår innledet han et samarbeid med en rapper fra California, som kan vise til nesten 500.000 månedlige lyttere, og låter som er streamet flere millioner ganger på Spotify.

Den relativt ukjente artisten er født og oppvokst i Tromsø, tar en master i markedsføring og beskriver seg selv som en «21st Century man». Tradisjonelle medier er visstnok «ikke helt hans greie», men han opptrer likevel ydmykt i møte med iTromsøs journalist.

Interessen for musikk startet på ungdomsskolen:

– Jeg drev og testet ut dubstep, og jobbet sånn smått med det på hobbybasis. Jeg vil si at jeg lærte meg musikk i omvendt retning enn det «vanlige». For eksempel lærte jeg meg å spille piano via PC.

Etter at han for noen år siden byttet programvare, som åpnet for flere muligheter, returnerte interessen. Lunde forteller at han puslet litt rundt med det, men la ikke ut sin første låt på Spotify før i fjor.


Avslutter covid-19-adaptert turné i Tromsø – inviterer til sommerfest

Artistparet Aggie Frost og Per Martinsen avslutter sin Nord-Norgesturné med å invitere til elektronikakonsert og innspilling av musikkvideo på Storgata Camping.


– En «no name no-one» fra Norge

Tromsø-artisten har gjennom Instagram skapt seg et nettverk der han deler musikken sin med folk rundt om i verden som melder at de liker det han driver med. Via direktemelding på Instagram sendte han den første meldingen til den California-baserte rapperen Chuuwee:

– Jeg har selv fulgt med på ham i mange år og er stor fan – han er utrolig flink. I utgangspunktet fremsto han ganske uoppnåelig å få kontakt med, men han er litt eldre og er ikke like tilstedeværende på sosiale medier. Med tanke på at han har 18.000 følgere på Instagram, som er betydelig færre enn på Spotify, var han kanskje ikke umulig å få tak i likevel. Jeg sendte en melding – og han svarte ikke mye lenger enn en time etter!

Han forteller til iTromsø at det vanligvis vil være dyrt å samarbeide med en artist av det kaliberet, men på grunn av korona og hans generelle motivasjon for å støtte opp under små artister, underbydde rapperen Lundes budsjett. Lunde sendte to låter over, og da han fikk mail som bekreftet at de skulle jobbe sammen på dem begge sto gleden i taket:

– Jeg begynte jo med én gang å hoppe i sofaen og styre. Det er stort at en slik artist vil jobbe med en «no name no-one» fra Norge. Det var på et tidspunkt snakk om at vi også skulle lage en musikkvideo, men det datt gjennom på grunn av korona.


Bodø/Glimt-supportere reagerer kraftig etter at Raja fikk Aspmyra-billett

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja får to billetter av Bodø/Glimt til søndagens kamp i Eliteserien. Det faller ikke i god jord hos klubbens supportere.


Slipper album laget på soverommet under korona

I vår hadde Lunde plutselig 12 timer fri om dagen som følge av karantene, og bestemte seg dermed for å jobbe fem timer daglig med musikken. Og når du er tilsvarende «bedroom pop artist» trenger du ikke tilgang til studio for å arbeide under en pandemi.

– Jeg tror aldri jeg har vært i et studio faktisk, kanskje bare på et besøk. Men jeg hørte sikkert på 50 nye album under korona. Jeg ser en stor verdi i å eksponeres for ny musikk.

Han lager all musikken sin på PC, og bruker ellers et par keyboard og «drum-pads» i produksjonen. Låtene jobber han helst én av gangen med.

– Det finnes mange plattformer for å komme i kontakt med spillelistekuratorer og få ut musikken sin, man trenger ikke lenger å kontakte et plateselskap – man kan sitte på soverommet sitt og finne et nettverk utenfor nettverket.


Milliardtap for voksende Spotify

Musikkstrømmetjenesten Spotify rapporterer et driftsunderskudd på 1,78 milliarder kroner i andre kvartal. Inntektene økte likevel med 13 prosent.


Albumcover bannlyst av Spotify

Albumet til Sigurd a B L slippes på Spotify 7. august og heter «Cocaine Lemonade». Inspirasjonen til navnet stammer fra Lundes tid på ungdomsskolen.

– På den tiden begynte jeg å like veldig godt konseptet med å mikse en uskyldig idé med en mer drøy en, sier han.

Det samme gjør ikke Spotify. Det ble klart da de bannlyste det nyeste albumcoveret til artisten. Lunde figurerer selv på bildet og fremstilles forslått og blodig i ansiktet med et pistolvåpen pekt oppunder haka, mens han gliser til kamera.

– De mente visst at bildet i dette tilfellet ble for grafisk, som jeg for så vidt skjønner, men jeg føler også jeg har sett verre ting, bemerker han og forklarer at bildet var gjort obskurt med vilje for å fortelle en historie.

BANNLYSTE ALBUMCOVER: Det første albumcoveret til Lunde ble bannlyst av Spotify. Med én - men betydelig endring, ble det nye bildet godkjent.   Foto: Privat

– Bildet skulle ha en sammenheng med tematikken, som fungerer som albumets røde tråd. Låtene går fra å være mer pop til å være mer soft og så trist. De handler om en person hvis overflate gradvis avdekkes for å bare være en front, utdyper Lunde.

– Er du nervøs for albumslipp?

– Ja, litt. Nettopp fordi man har lagt mer tid, penger og ressurser i det – man vil åpenbart at noe skal skje. Streaming er veldig målbart, så det føles naturlig å håpe på flere lyttere. Samtidig er det å plante føttene og si at «dette er noe jeg gjør» – man blir jo sårbar.