Slik gjør du båtturen tryggere

Båtsalget har skutt i været etter at grensene stengte i mars i år. Mange vil ferdes på havet for første gang, slik kan du gjøre båtturen tryggere.

BÅTLIV: I sommer vil mange ferske båteiere ferdes på sjøen.   Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

nyheter

Båtsalget i Tromsø har skutt i været etter koronaviruset, fra mai måned tok salget av fritidsbåter på Maritim Center ved Stakkevollvegen helt av, de er per i dag nesten helt utsolgt for fritidsbåter. De fleste nordmenn har et forhold til båtlivet, men at man har vært på båttur betyr ikke nødvendigvis at man har god kunnskap om sjøvett. Tryg forsikring anbefaler alle som skal ferdes på havet om å ta båtførerprøven, det er nemlig flere regler det er veldig viktig å kunne.

Disse vikepliktsreglene må du kunne:

  • Du har vikeplikt for båter som kommer fra styrbord (høyre).
  • Du har vikeplikt for båter du innhenter.
  • Motorbåter har vikeplikt for seilbåter under seil.
  • Fritidsbåter har vikeplikt for nyttefartøyer.

– En vellykket tur handler ofte om god planlegging, og nødvendig sikkerhetsutstyr er en viktig del av planleggingen. Sørg for at båten har alt av nødvendig sikkerhetsutstyr som årer, redningslinje, dregg, brannslukker, førstehjelpsutstyr og nødsignalutstyr om bord, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.


Koronaviruset gir økt båtsalg – nå er leverandørene fri

Når sydenturer med sol og bading måtte avvikles begynte båtentusiasmen å vokse hos tromsøværingene.


Husk mobiltelefon

Det er faktisk viktig å ha med mobiltelefonen på sjøen i tilfelle det skulle oppstå en nødssituasjon. Selv om du har en mobil som tåler vann vil en mobilholder gjøre det lettere å ha kontroll på telefonen og unngå uhell.

– Vi anbefaler alle å investere i en vanntett mobilholder, og for båtfører anbefaler vi å laste ned appen Seaber.

Seaber har sjøkart, og viser i tillegg din posisjon til andre Seaber-brukere når du er til sjøs. Den gir deg mulighet til å varsle dersom du behøver assistanse. Du vil også bli varslet dersom andre brukere i nærheten har behov for assistanse.


Sjøsyk? Da bør du teste dette

Her får du Redningsselskapets beste og rareste råd mot sjøsyke. Enkelte bevist til å funke, andre ikke.


Dersom det skjer en ulykke på havet er det lurt å ha nødappen til Norsk Luftambulanse, den viser posisjonen din direkte til nødsentralen. Det kan spare deg for verdifull tid.

Redningsselskapet har også en app, Tryg forsikring anbefaler båtførere å ha appen dersom man skulle ha behov for assistanse på sjøen.

Vedlikehold av redningsvester

Det er påbudt med redningsvest i småbåter. Det er noe av det viktigste sikkerhetsutstyret man har i båten, men visste du at den faktisk trenger jevnlig vedlikehold? Dersom du har en redningsvest med gasspatron som har blitt utsatt for korrosjon kan det få fatale konsekvenser.

– Da vil den ikke kunne virke i en kritisk situasjon. Derfor er det viktig å jevnlig sjekke gasspatroner i slike vester, sier Brandeggen.

I tillegg bør spesielt barn og ungdom bør bruke redningsvest med stropp, slik at de ikke kan skli av vesten dersom de havner i sjøen.


– Utover dette er det naturligvis andre ting du må planlegge. Husk for eksempel ekstra drivstoff, sjekk værmeldingen hyppig og bruk sjøkart aktivt. Husk også å overholde fartsgrensene nær land, samt å begrense inntak av alkohol til sjøs. Mange ulykker kan unngås dersom båtfører holder seg edru til man er fortøyd, sier Brandeggen.