Fredag lander siste direkteflyet fra Gdansk før Polen blir «rødt»

Wizzair har allerede satt sluttdato for direkteflyene fra Tromsø til Krakow, men ruta til Gdansk går foreløpig som vanlig.

DIREKTEFLY: Wizz Air flyr direkte mellom Tromsø og Gdansk i Polen.  Foto: Wizz Air

nyheter

Onsdag hasteinnkalte regjeringen til pressekonferanse om koronasituasjonen. Helseminister Bent Høie kunne blant annet fortelle at regjeringen følger opp Folkehelseinstituttets anbefaling om å endre farge på flere land i Europa. Fra og med midnatt lørdag er Polen, Malta, Island, Kypros, Færøyene og Nederland, samt flere regioner i Danmark og Sverige røde.

Det betyr at hvis du reiser i et av de røde landene så må du i ti dagers karantene når du kommer hjem.

Fra før er Spania, Portugal, Frankrike, Romania, Belgia, Tsjekkia, Bulgaria, Kroatia og Sveits røde.

Regjeringen går bort fra grønne land. Alle land i Europa som ikke er røde er nå gule for å tydeliggjøre anbefalingen om å unngå unødvendige reiser til utlandet.


Europakartet blir rødere og statsministeren ber nordmenn gjenfinne dugnadsånden

Erna Solberg (H) strammer inn på reiser til flere land og oppfordrer nordmenn til å jobbe sammen mot koronasmitten for å hindre at den kommer ut av kontroll.


Legger ned direkteruta til Krakow før tida

For øyeblikket er det kun to direkteruter fra Tromsø til utlandet: Wizz Airs rute til Krakow og til Gdansk i Polen.

Flyplassjef Ivar Helsing Schrøen sier torsdag kveld at han ikke har hørt noe fra Wizz Air om eventuelle endringer i direkterutene siden regjeringen farget Polen rødt på onsdag.

– Vi har ikke fått melding om at de legger ned direkteflyet til Gdansk ennå, men dette er drevet av etterspørsel og det går nok ei lita stund før man ser effekten av regjeringens tiltak. Jeg regner med at flyselskapet tar de vurderingene fortløpende, sier Schrøen.

Ivar Helsing Schrøen er lufthavnsjef på Langnes.  Foto: Ronald Johansen

Neste fly fra Gdansk lander fredag, men ettersom de nye fargekodene ikke trer i kraft før natt til lørdag så er det først mandagens Wizz Air-fly som vil være omfattet av de nye bestemmelsene.

Direkteflyet til Krakow går for siste gang 21. august.

– Det var en sesongrute for sommeren, men skulle egentlig gå litt lenger og legges nå ned tidligere enn planlagt, sier han.


Lufthavnsjefen: – Kan bli aktuelt med munnbind på flyplassen

Ivar Helsing Schrøen mener dagens tiltak på Langnes er gode nok, men er klar til å gjøre endringer hvis Folkehelseinstituttet kommer med nye anbefalinger.


Tett kontakt med politi og kommune

Tidligere denne uken ble det klart at Oslo Lufthavn og flere andre flyplasser i landet åpner egne testsentre.

Schrøen sa onsdag at han ikke ser behov for å gjøre det samme i Tromsø fordi testsenteret i Fiolvegen er såpass nært flyplassen og for øyeblikket har god nok kapasitet til å teste folk.


Flere norske flyplasser åpner koronatestsenter, men flyplassjefen ser ikke behov for det i Tromsø

Oslo Lufthavn følger etter Bergen og Stavanger og oppretter et eget testsenter på flyplassen.


Det er likevel slik at det vil komme passasjerer fra Polen til Tromsø de neste ukene, men Schrøen sier at de er forberedt.

– Vi har hatt kontakt med både politiet og kommunen torsdag. Vi har har god oversikt over flighter og antall passasjerer.

iTromsø har henvendt seg til Wizz Air for å høre om selskapets planer for direkteruta mellom Tromsø og Gdansk, men har foreløpig ikke fått svar.