Varsler i Hurtigrute-saken: Syk ansatt skal ha jobbet med gjester

Den ansatte skal ha hatt symptomer på lungebetennelse, men arbeidet likevel med gjester om bord i MS «Roald Amundsen». Skipslegene har bagatellisert koronasituasjonen, ifølge varsler.

41 ansatte og 21 passasjerer har testet positivt på koronaviruset etter utbruddet på «Roald Amundsen».   Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Scanpix

nyheter

Hendelsen er beskrevet både i et internt notat i kommunen skrevet av leder for krisestaben, Bror Hartvigsen, 4. august, og i et varsel kommunen har mottatt fra en av de ansatte om bord i skipet noen dager etter at skipet hadde lagt til kai.

«Jeg tror N.N. hadde symptomer, men så var i jobb etter at symptomene ga seg, før han igjen ble syk», skriver Hartvigsen i notatet.


Varsler slo alarm

Ansatt med risikokompetanse varslet om grove brudd på smittevernregler

En ansatt i Hurtigruten med utdanning og jobberfaring i samfunnsberedskap og risikoanalyse slo alarm om grove feil i smittevernet på Hurtigrutens «Roald Amundsen».


Ifølge notatet hadde den ansatte symptomer på lungebetennelse. iTromsø har valgt å ikke skrive mannens yrke om bord i båten, av hensyn til hans anonymitet, men han arbeidet i en stilling der han hadde hyppig kontakt med gjestene.

NB! Les hvordan Hurtigruten svarer på hendelsene nederst i saken!

Ble innlagt på UNN

Hartvigsen ønsker ikke å kommentere denne delen av notatet, og henviser medisinske spørsmål videre til kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen.

– Jeg kjenner ikke mer til det enn det som står i de dokumentene du viser til. Det er ikke gjort noe fra kommunens side for å granske disse forholdene, sier Kristoffersen til iTromsø.

Den ansatte skal ifølge varsleren, og kilder iTromsø har vært i kontakt med, være en av de første som ble innlagt på UNN fra «Roald Amundsen».

IKKE MISTANKE: Kommuneoverlege i Tromsø Kathrine Kristoffersen forteller at de ikke har mistanke om at flere ansatte har arbeidet med gjester til tross for symptomer, ut over det tilfellet iTromsø omtaler her.   Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Scanpix

– Det er en person som stemmer med beskrivelsene som ble innlagt på UNN, bekrefter kommuneoverlegen til iTromsø.

– Mistenker kommunen at det er flere ansatte som har vært i arbeid til tross for at de har symptomer?

– Da vi gikk om bord i skipet var det en del forhold som vi har redegjort for tidligere som gjorde at vi valgte å ta over ansvaret for helsearbeidet om bord. Men jeg har ikke grunnlag for å si at folk har arbeidet om bord til tross for symptomer, utover det du nevnte.


Interne e-poster avslører dramaet da smitteskandalen ble et faktum – kommunen følte seg bløffet av Hurtigruten

Kommunens ansatte måtte dobbel- og trippelsjekke informasjonen de fikk fra Hurtigruten, og krisestaben følte at de måtte fatte beslutninger på sviktende eller falskt grunnlag.


– Var kjempedårlig

Om den samme ansatte skriver varsleren som har tatt kontakt med kommunen: «Jeg så selv den ene av kollegene mine på jobb var kjempedårlig, og dette dagen etter at han hadde vært hos legen».

Vedkommende beskriver etterpå hvordan den ansatte arbeidet i tett kontakt med gjester, uten å bruke hansker eller noen annen form for beskyttelsesutstyr.


Hurtigrutens toppsjef inviterte pressen til møte, måtte dra etter under fire minutter

Konsernsjef Daniel Skjeldam tok seg tid til å snakke med pressen i Tromsø i fire minutter da han gjestet byen torsdag.


Varselet var sendt før kommunen og UNN var på befaring om bord i «Roald Amundsen», og kommunen valgte å ta over helsearbeidet på skipet. Varsleren skriver at det oppleves som at legene om bord bagatelliserer situasjonen.

«Er det noen mulighet for at vi kan få kompetent, dyktige og objektive leger om bord som følger opp de smittede og eventuelt nye smittede? Som gjerne ikke er betalt av Hurtigruten. Eller gjennomføre karantene en annen plass enn skipet hvor vi får oppfølging av kommunen og ikke et kommersielt selskap?», skriver personen.

hurtigruten, breivika, ms roald amundsen, korona  Foto: Håkon Steinmo

– Skjødesløs bruk av utstyr

Etter befaringen onsdag i forrige uke, ble det besluttet at helsepersonellet om bord skulle tas ut av tjeneste. Den norske skipslegen fikk i rapporter i etterkant det glatte lag fra kommunens representanter.

I en e-post som blant annet er sendt til Hurtigruten, skriver smittevernoverlege Trond Brattland, følgende:

«Førsteinntrykket er at opplegget virker svært godt. Både med tanke på bruk av munnbind, håndhygiene og overholdelse av avstandsregler.»

Så møtte de skipslegen.

«Vi møtte ham etter at han hadde undersøkt en person med sannsynlig covid-19. Iført personlig beskyttelsesutstyr. Han hadde altså ikke tatt dette av etter å ha undersøkt pasienten, han hadde det delvis på med visir og munnbind, smittedress åpen og uten hansker. Mens han ringte i mobiltelefonen. Dette viser åpenbart mangel på kunnskap om smittevern og utgjør en stor risiko, både for at han selv kan bli syk og at han kan smitte andre.

Personen som ble undersøkt av legene er i flere andre dokumenter bekreftet positiv for covid-19.

I et annet dokument blir skipslegens bruk av smittevernutstyr beskrevet som skjødesløs. iTromsø har vært i kontakt med skipslegen selv, men han ønsker ikke å kommentere saken.

– Jeg sier ingenting, tror ikke det er riktig at jeg skal si noe som helst slik situasjonen er nå, svarer han når iTromsø ringer.


Interne e-poster: Hurtigruten-lege overrasket over at vondt i halsen er koronasymptom

En av de to skipslegene om bord på MS «Roald Amundsen» skal ha spurt om vondt i halsen var et covid-19 symptom.


Sendte e-post til smittevernoverlegen

I en e-post til Trond Brattland, innrømmet skipslegen forholdene under befaringen på «Roald Amundsen». Men han var verken fornøyd med å bli fratatt oppgavene på skipet, heller ikke med at Brattland hadde beskrevet ham som i risikosonen på grunn av alder.

FIKK E-POST: Smittevernoverlege Trond Brattland fikk e-post fra skipslegen, som følte at han var blitt plassert i en alders-karantene av smittevernoverlegen.   Foto: Ronald Johansen

«Som jeg skriver i brevet til deg så gjaldt den rutinesvikten dessverre ALLE OSS i hospitalet», skriver skipslegen, og understreker neste setning.

«Dette var definitivt et engangstilfelle».

Han hevdet seg satt i en ulovlig alders-karantene av smittevernoverlegen og tok blant annet kontakt med legeforeningen. Men sender til slutt en e-post til Brattland: «Etter litt omtanke velger jeg å forholde meg til din avgjørelse i min sak.

Vil ikke kommentere enkeltpersoner

iTromsø har tatt kontakt med Hurtigruten både for å kommentere påstandene rundt skipslegen og om hvorvidt en person har arbeidet med gjester mens han var syk.

HURTIGRUTEN UNDER ETTERFORSKNING: Kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten viser til at saken både etterforskes og granskes, og at det er vanskelig å gi detaljerte svar akkurat nå. Han ønsker heller ikke kommentere enkeltpersoner.   Foto: Pressefoto

«Det er ingen tvil om at det har skjedd flere feil i forbindelse med sykdomsutbruddet på MS Roald Amundsen. Nøyaktig hva som har skjedd, hvordan det kunne skje og hvordan vi kan unngå at noe slik skjer igjen, håper vi at granskninger og etterforskninger vil komme til bunns i», skriver kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege, i en e-post til iTromsø.


Hurtigruten ønsker granskingen velkommen: – Vi er glade for at granskingen er i gang

Styret i Hurtigruten, samt konsernsjef Daniel Skjeldam ga onsdag ettermiddag en uttalelse vedrørende granskningen som nå pågår.


«Å gå inn på spørsmål om enkeltpersoner eller denne type detaljerte spørsmål om hendelsesforløpet er fryktelig vanskelig så lenge vi ikke har alle svarene granskningene og etterforskningene skal gi. Vi ber om forståelse for at vi ikke kan gå inn på slike detaljer akkurat nå», legger han til.