NRK: Helsedirektoratet mener Hurtigruten kan ha brutt loven

En lege og to sykepleiere på ekspedisjonsskipet «Roald Amundsen» jobbet uten norsk tillatelse. Helsedirektoratet mener det kan være i strid med Helsepersonelloven, men Sjøfartsdirektoratet mener det er greit.

I BREIVIKA: Hurtigrutens MS Roald Amundsen har ligget til kai i Breivika siden søndag 2. august. Tromsø kommune og UNN samarbeider om å føre tilsyn med besetningen som er igjen om bord.  Foto: Håkon Steinmo

nyheter

Fredag 31. juli la Hurtigrutens ekspedisjonscruise MS «Roald Amundsen» til kai i Tromsø. Få timer senere var det påvist koronasmitte på to i besetningen. Dagen etter testet 33 av 158 ansatte om bord positivt for covid-19.

Lørdag skriver NRK at Helsedirektoratet mener Hurtigruten kan ha brutt Helsepersonelloven ved å ha to filippinske helsearbeider uten norsk autorisasjon i arbeid om bord på MS «Roald Amundsen».

Avdelingsdirektør i Helsedirektoratet Autorisasjon Anne Farseth, sier følgende til NRK:

– Det er nødvendig med norsk autorisasjon eller lisens for å kunne arbeide som lege eller sykepleier om bord hos Hurtigruten, da dette er innenfor Norges grenser og i norsk farvann.


Cruisenæringen mener de straffes for Hurtigrutens feil

Cruisenæringen reagerer på at svikt hos ett rederi rammer hele bransjen, og har sendt brev til regjeringen hvor de mener de blir kollektivt avstraffet.


Sjøfartsdirektoratet uenig med Helsedirektoratet

Hurtigruten sier til NRK at de kun har helsepersonell på cruiseskipene og ikke på skipene som går i rute mellom Bergen og Kirkenes. Selskapet bruker utenlandsk helsepersonell med autorisasjon fra sine hjemland om bord på flere av de internasjonale seilingen.

– På internasjonale seilinger har vi en blanding av norsk og internasjonalt mannskap. Det gjelder også medisinsk personell om bord. De norske har norsk autorisasjon, og de internasjonale har godkjenning fra sine land, sier pressevakt i Hurtigruten, Øystein Knoph til NRK.


Varsler i Hurtigrute-saken: Syk ansatt skal ha jobbet med gjester

Den ansatte skal ha hatt symptomer på lungebetennelse, men arbeidet likevel med gjester om bord i MS «Roald Amundsen». Skipslegene har bagatellisert koronasituasjonen, ifølge varsler.


Ifølge NRK skal Helsedirektoratet utrede saken nærmere i samarbeid med Sjøfartsdirektoratet. Sistnevnte forholder seg til det internasjonale regelverket og tolker reglene ulikt.

– Vårt regelverk har ingen spesifikke krav til at helsepersonell på norske skip skal ha norsk autorisasjon. Det har fungert greit og ikke vært en problemstilling tidligere, sier kommunikasjonsdirektør i Sjøfartsdirektoratet Dag Inge Aarhus til NRK.