Studentsamskipnaden hadde mandag 798 i boligkø og 47 ledige studentboliger: – Det har vært veldig rolig

Mens tidligere år har vært preget av lange boligkøer og studenter som må sove i feltsenger, virker årets korona-pregede studiestart langt roligere for Studentsamskipnaden.

FINNER TAK OVER HODET: Sarah Yttermo Reibo i Studentsamskipnaden forteller at trykket for å skaffe studentboliger har vært roligere i år enn tidligere.  

nyheter

I alle fall med tanke på å huse studentene som kommer til byen.

– Det har vært veldig rolig og fint, det virker som om folk har kommet seg i hus. Jeg vet ikke helt hva det kommer av. Men det kan ha sammenheng med at vi har mye færre internasjonale studenter. Utenlandske studenter må nå følge undervisningen via nett. Det har ført til mellom 150 og 200 ekstra studentboliger som er ledige. Det er nok ikke den eneste årsaken, men det kan nok ha litt å si, sier kommunikasjonssjef Sarah Yttermo Reibo i Studentsamskipnaden til iTromsø.

798 i boligkø

Mandag denne uken hadde Studentsamskipnaden 47 ledige boliger, og 798 personer i boligkø. Reibo understreker at det store antallet studenter i boligkø ikke nødvendigvis betyr at de ikke har tak over hodet.

– Mange studenter har allerede andre steder å bo, men ønsker heller et tilbud hos oss. Eller så har de takket nei til det de har fått tildelt og velger å stå i kø for en spesifikk bolig., sier hun.


UiT ber faddere ha smittevernansvarlige på vors

Tromsø-studentene tar ansvar for smittevern, er inntrykket til DebutUka-leder Tobias Hjermann.


Tidligere år har studenter uten bolig fått tilbud om å sove på feltseng – blant annet i eksamenslokalene i Åsgårdveien. Men slike tilbud har i år uteblitt på grunn av smittevern. I stedet har Studentsamskipnaden forhandlet pris med hoteller i byen de samarbeider med.

– Det er lokale avtaler som vi pleier å inngå hvert år, men det har vært mer fokus på det nå på grunn av at vi ikke kan tilby samme løsninger som tidligere. Det er for å ha noe i bakhånd for de uten et sted å bo.

Kriserammet næring frir til studentene

Nylig heiv også Nordic Choice-hotellene seg inn i kampen om studentene. På grunn av koronakrisen er hotellbelegget på bunn, nå tilbyr de derfor studenter å leie hotellrom for en måned i utvalgte hoteller.

– Vi har aldri hatt flere ledige hotellrom enn nå, så hvorfor ikke tilby dem til studenter og andre på jakt etter tak over hodet? Dette har vi også gjort tidligere, men ikke i så stor skala som nå, sier driftsdirektør i kjeden, Solveig Voldheim, i en pressemelding.


På dette studiet er åtte av ti nye studenter kvinner: – Vi jobber for å få en bedre kjønnsbalanse

På tannlegestudiet på UiT er hele 80 prosent av de nye studentene kvinner.


Reibo kjente ikke til det nye tilbudet fra Nordic Choice kjeden da iTromsø tok kontakt, men reagerer positivt på nok et tilbud til studentene.

Bekymret for velværet

Reibo forteller at selv om det nå er tak over hodet til de fleste studentene, er de likevel bekymret for om alle har det bra.

– Vi er veldig opptatte av hva korona gjør med studiestartsituasjonen for studentene. Og vi håper innmari at studentene har det bra. Vi jobber med forebygging av ensomhet, og det at studentene blir sett, forklarer hun.

– Vi har digitalisert våre tilbud så godt det lar seg gjøre. I studentrådgivningstjenesten kan du ta kontakt med oss, både på telefon, videomøter, og det er også muligheter for personlig oppmøte. I tillegg samarbeider vi tett med fadderukene og studentukene, forklarer hun.


Gir studenter som må i karantene egne hybler

Gjennom en avtale med Totaleiendom har Samskipnaden muligheten til å tilby rundt 30 hybler til utenlandske studenter som må i karantene.


I studentrådgivningstjenesten kan studentene søke generell rådgivning, og de har mulighet til å få snakke med både psykolog, sexolog og sosiolog.

– Det er en voksenperson å snakke med om det er det man trenger, eller en psykolog dersom det er det man har behov for. Det viktigste for oss er at studentene har det bra. Om det er store alvorlige saker, blir de henvist videre. Det er et lavterskeltilbud som er gratis for studenter, og uten ventetid, sier hun.

I tillegg opplyser Reibo at den større samlingen som arrangeres på campus hvert år – Studexpo – blir digital i år.

– Normalt er det mye som skjer, og en artig bli kjent-fest. Men vi kan ikke gjennomføre det fysisk i år. Så man skal likevel kunne bli kjent med alle mulighetene og studentforeningene på campus, men digitalt, forklarer hun.