Gravde fram et stort kors like ved huset: – Vi vil bare vite hva som skjuler seg under

Da huset på Gimle skulle dreneres i august, dukket det opp et stort kors under jorda. Siden har familien forsøkt å finne ut historien bak korset og hva som skjuler seg under.

ET KORS UNDER JORDA: Stein Ove Olsen fant et kors 10 centimeter under jorda da han skulle drenere huset på Gimle.  Foto: Privat

nyheter

– 10–15 centimeter nedi i jorda lå det plutselig et stort kors, støpt fast i betong med armeringsjern og alt mulig rundt. Vi ble helt satt ut, sier Stein Ove Olsen til iTromsø.

De som drev med gravearbeidet rundt huset, som ligger på Gimle, stanset umiddelbart. De ønsket ikke å røre området noe mer. Olsen spadde opp jorda rundt korset og kontaktet museet.

– Vi lurer jo veldig på hva i alle dager som skjuler seg under. Men arkeologene, eller hvem de var, som kom hit for å se på korset, viste lite interesse for å finne ut hva det er.

– Vi vil bare vite hva som skjuler seg under. Er det en gravplass? Eller kan det være ammunisjon under?

Korset er halvannen meter langt og en meter bredt.


Uheldig brøytesjåfør skadet 800 år gammelt kulturminne. Nå krever fylkeskonservatoren tiltak

Fylkeskommunen krever at deponeringen av snø ved Skansen opphører, og anbefaler at det bygges en mur for å beskytte vollen.


Ligger uberørt

Saken ble, ifølge Olsen, sendt videre til fylkeskommunen, og siden har han ikke hørt noe.

Inntil videre ligger korset uberørt ved siden av huset, som ligger på Gimle.

– Jeg har forsøkt å kontakte i øst og vest for å få svar. Vi ønsker egentlig bare å bli ferdige med saken nå, slik at vi enten kan få ut det som er under eller spa over hele greia, sier Olsen.

iTromsø har forsøkt å komme i kontakt med konservator Harald G. Johnsen i Troms og Finnmark fylkeskommune, men han har så langt ikke svart på avisens henvendelser.


UiT-forsker avdekket at Skandinavias eldste plankebygde båt er fra Senja – danker dansk myrkano av tronen

Oppsiktsvekkende funn gjort av UiT viser at nordlendinger rodde i plankebygde båter 500 år før Kristus.


Lokalhistorie

Huset er oppført en gang mellom 1950 og 1960. Olsen har også forsøkt å lete i lokalhistorien for å se om han finner noe som kan forklare korset, men han har ikke funnet noe ennå.

– En annen ting vi har lurt på er den store prydbuska som har stått rett ved der vi fant korset i alle år. Hun må ha snodd seg rundt hele korset.