Cecilie tjener en halv million og får ikke kjøpt bolig i Tromsø

Etter fire år på boligjakt i Tromsø har sykepleier Cecilie Uteng nesten gitt opp å finne en bolig hun har råd til. – Det er frustrerende å bli slått ut av budrunden i det øyeblikket den starter.

UTENFOR BOLIGMARKEDET: Sykepleier Cecilie Uteng har råd til å kjøpe fire av 614 boliger i Tromsø kommune. Leiligheten i blokken bak henne nord for Tromsø sentrum hadde hun ikke råd til å kjøpe.   Foto: Ronald Johansen

nyheter

– I den blokka der var jeg på visning, men første bud var langt over det jeg har råd til.

Sykepleier Cecilie Uteng (30) viser en boligblokk med flere mindre leiligheter som ligger rett ved jobben hennes på en institusjon i Tromsø kommune. I august ble det solgt rekordmange boliger i Norge, men Uteng er ikke blant de heldige som har kjøpt seg egen bolig. I fire år har hun vært på boligjakt i Tromsø, men boligmarkedet i byen har blitt for dyrt for henne.

– Jeg søker på finn.no og på nettsidene til eiendomsmeglerne. Jeg har vært på en haug med visninger. Det er frustrerende å bli slått ut av budrunden i det øyeblikket den starter, sier Uteng.

Hun er utdannet sykepleier, har seks års ansiennitet og tjener rundt 500.000 kroner i året. Banken kan låne henne 1,9 millioner kroner, og mora hennes kan hjelpe med egenkapital på 300.000. Da kan hun betale maksimalt 2,2 millioner kroner for en bolig.

Kan kjøpe fire av 614 boliger

Den såkalte sykepleierindeksen viser hvor stor andel av boliger en sykepleier med en snittinntekt på 550.000 kroner kan kjøpe. Tromsø er nest verst i landet, bare slått av Oslo. I januar i år var det bare 16 prosent av eiendommene i Tromsø som en sykepleier med 550.000 i inntekt kunne få lån til.

Av de 614 boligene i Tromsø som ligger ute på finn.no den første uka i september i år, er det bare 12 stykker til salgs med en prislapp lavere enn 2,2 millioner. Bare to prosent av alle boliger i Tromsø får Uteng lån av banken til å kjøpe.

– Det er håpløst i Tromsø. Du kommer ikke langt med én lønning. Jeg tjener for godt til å få hjelp fra boligkontoret. Det jeg har råd til er rundt 25 til 32 kvadratmeter stort, og det synes jeg blir veldig lite, sier Uteng.

– Jeg er 30 år, i 100 prosent fast jobb og burde få kjøpe egen bolig. Man burde ha god nok kjøpekraft med 500.000 kroner i lønn, legger hun til.

HÅPLØS: Ordet for boligmarkedet i Tromsø er håpløst, sier sykepleier Cecilie Uteng, som i fire år har vært på boligjakt i byen uten hell.   Foto: Ronald Johansen

Hun tar fram mobiltelefonen, går inn på appen til Finn og søker etter bolig til under 2,2 millioner som er større enn 45 kvadratmeter. Da får hun et eneste treff blant de 614 ledige boligene, en gammel fritidsbolig i bygda Sjursnes seks mil utenfor Tromsø.

– Den hytta på Sjursnes blir det ikke aktuelt å flytte til, sier hun.

Av de 12 boligene under 2,2 millioner er de fleste på 20–30 kvadratmeter. Flere har så høye faste månedlige kostnader at Uteng ikke har råd til å bo i dem. Med en grense på 4.000 kroner i felleskostnader er det fire av 614 boliger i Tromsø som Uteng i realiteten har mulighet til å kjøpe.

– Det er ikke mye å velge mellom. Siden jeg må ha parkeringsplass, er det kanskje ikke fire en gang, sier hun.

– Det er helt latterlig. Ordet for eiendomsmarkedet i Tromsø er håpløst. Og jeg vet om mange som er i min situasjon, legger hun til.

Boligdrømmen brast

Nestleder Synnøve Søndergaard i LO i Troms og Finnmark sier mange av LOs medlemmer ikke har mulighet til å komme seg inn på boligmarkedet i Tromsø og andre storbyer.

– Dette er uholdbart. Helsesøstre, renholdere, bussjåfører og ansatte i barnehagene har ikke høy nok lønn til å kjøpe bolig. Har du inntekt på under 400.000 kroner har du ikke nubbsjanse til å få boliglån, sier Søndergaard.

Regionnestleder Synnøve Søndergaard i LO Troms og Finnmark. Foto: Eskild Johansen 

Uteng er innstilt på å måtte kjøpe en bolig som er slitt og krever mye oppussing, og som heller ikke ligger sentralt på Tromsøya. Etter fire år på boligjakt forteller imidlertid sykepleieren at hun så godt som har gitt opp å finne bolig. Hun vil gjerne betale ned på egen bolig i stedet for å leie.

– Jeg har gitt litt opp boligmarkedet i Tromsø og har ikke planlagt å gå på noen visninger med det første.

– Det er fryktelig vanskelig for oss som er enslige å komme inn på boligmarkedet, legger hun til.

Eie for leie

Sykepleieren oppfordrer politikerne til å endre reglene for å hjelpe førstegangskjøpere inn på boligmarkedet. Hun mener reglene om 15 prosent egenkapital må lempes på. Tromsø kommune kunne også hjulpet unge å kjøpe bolig med prosjekter som «leie for eie», der husleien folk betaler går til å gi dem eierandel.

– Jeg slår et slag for «leie for å eie», sier hun og får støtte fra Søndergaard.

– Vi må få flere prosjekter som dette, der en del av leieinntekten går til egenkapital, så folk kan eie egen bolig, sier LO-nestlederen.

Hun peker på at folk som ikke får boliglån henvises til et dyrt leiemarked. Med 4.000 studenter i boligkø i Tromsø er byens leiemarked sprengt. En toroms leilighet i Tromsø har leiepris på 10-11.000 kroner i måneden. Søndergaard mener det må settes strengere grenser for kjøp av sekundærboliger i Tromsø, slik Oslo hadde i en periode.

– Bolig skal ikke være et spekulasjonsobjekt. Å ha tak over hodet er en menneskerett. Mange kjøper sekundærbolig for å tjene penger på utleie, og vi burde derfor skattlegge sekundærbolig hardere, sier hun.