Geologiens dag 2020:

Dagny (9) og Nike (8) fikk et innblikk i geologiens verden: – Det var en spennende omvisning

Søndag formiddag feiret UiT geologiens dag i strålende høstvær på Tromsøya.
nyheter

Ulike stasjoner var satt opp både i Telegrafbukta og på Charlottenlund. Her kunne barn og voksne få et innblikk i geologiens verden.

– Denne dagen handler om å vise folket hva geologi egentlig er og hvilke arbeidsoppgaver vi har som geologer, forteller førsteamanuensis ved UiT, Peter Heintzman (34).

Han var blant forskerne som søndag hadde tatt turen til Telegrafbukta for å blant annet lære barn om lokale steinarter i Tromsø.

Geologiens dag 2020.  Foto: Marius Hoe

Steinen som løsnet fra Storsteinen og raste nedover fjellsiden:

Geolog vil at risikoen for ras skal vurderes på nytt

I lys av at den store steinen løsnet fra Storsteinen i Tromsdalen forrige uke mener geolog Steffen Bergh ved UiT at skredrisikoen må vurderes igjen.


Populært blant barna

Ved tjernet på Charlottenlund kunne man blant annet være med på prøvetaking av sedimentkjerner som geologer bruker til å rekonstruere tidligere tiders miljø og klima.

I Telegrafbukta viste marinegeologer fram ulike typer sedimenter fra havbunnen og fortalte interesserte barn om tidligere klima, breaktivitet og havstrømmer.

– Barna elsket det. Vi har også en stasjon hvor de kan leke seg med kvikkleire og endre egenskapene til leira ved hjelp av vann og salt. Det har vært en favoritt, fortsetter Heintzman.

MARINGEOLOG: Førsteamanuensis, Peter Heintzman fortalte om maringeologi i Telegrafbukta.   Foto: Marius Hoe

Dagny (9) synes derimot at omvisningen geologene holdt i bukta var dagens høydepunkt.

– Det artigste var nok geovandringen. Det var en spennende omvisning, forteller niåringen.


Grafitti-verksted i Folkeparken:

Tromsøs voksende graffitimiljø ønsker kommunal graffitivegg: - Flere ender opp med å «tagge» på gata

Graffitimiljøet i Tromsø merker økt interesse fra både voksne, barn og unge. Selv om miljøet vokser finnes det fortsatt ingen lovlige vegger å male på. Konsekvensen er økt hærverk. Kommunen er positive til tiltaket.


Geologisk lokalhistorie

Barna fikk i tillegg høre om geologisk lokalhistorie. Kvikkleireraset på Solhov i 2010 og raset på Kråkneset i Alta i juni i år ble presentert av masterstudenter som nylig har gjennomført undersøkelser i rasområdet på Kråkneset.

– Mange av barna ble lettet da de fikk høre at ingen liv var gått tapt i ulykkene, forteller Louise Vick, forsker ved institutt for geovitenskap.

Førsteamanuensis, Peter Heintzman, anslår at det var godt over 50 barn innom stasjonene i Telegrafbukta søndag.