Går inn for jernbane i nord: – Vi tuller ikke med vårt partiprogram

En enstemmig programkomité i Arbeiderpartiet vil ha Nord-Norgebanen inn i partiprogrammet.

ANKOMMER: Arbeiderpartiets Cecilie Myrseth og Bjørnar Skjæran ankommer pressemøtet på «Jernbanen» tirsdag ettermiddag. I venstre hjørne av bildet forsyner politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, seg med cola.  

nyheter

Det avslørte Ap-nestleder Bjørnar Skjæran og stortingsrepresentant Cecilie Myrseth på utestedet Tromsø Jernbanestasjon tirsdag ettermiddag.

Begge to sitter i Arbeiderpartiets programkomité som meisler ut partiets partiprogram inn mot neste valg. Ifølge dem er det en enstemmig programkomité som stiller seg bak forslaget.

Etter å ha snakket løst og fast om det kommende partiprogrammet, kunne Skjæran og Myrseth avsløre at valget av «Jernbanen» som sted for pressemøtet ikke var tilfeldig.

LEGGER FRAM: Cecilie Myrseth og Bjørnar Skjæran i Aps programkomité avslører forslag til partiprogrammet. Den store nyheten – som de selvfølgelig slapp på utestedet Jernbanen – er at Ap går inn for jernbane i nord.   Foto: Preben Olsen

– Jeg er veldig stolt over å kunne si at jeg sitter i en programkomité som nå går inn for og har mål om å realisere Nord-Norgebanen. Det er historisk for Arbeiderpartiet. Det er mange generasjoner før meg, og også mange generasjoner før han Bjørnar, som har jobbet lenge med dette. Jeg husker fra da jeg var kjempeliten og ble fortalt om han Terje Karlsen (jernbaneforkjemper og Ap-mann, journ.anm.), og det er mange som har sendt meg brev om dette siden jeg begynte i politikken, forteller Myrseth.


Støre har fått nok av interne stridigheter: – Enten er dere med oss, eller så er dere mot oss

Jonas Gahr Støre varsler at han på det kommende landsstyremøtet vil ta et beinhardt oppgjør med interne stridigheter i partiet. Personfokus skal ikke lenger få gå foran politikken, forsikrer partilederen.


Får støtte sentralt

Forslaget får ifølge dem støtte sentralt i partiet. I den forbindelse nevner de blant annet partileder Jonas Gahr Støre – som også sitter i programkomiteen.

– Det å være med på å kunne si de ordene, og at det er noe partiet sentralt nå går inn for er jeg veldig stolt over, utbroderer hun videre.

I SAMTALE: Stortingsrepresentant Cecilie Myrseth i en samtale med NRKs Sveinung Åsali etter pressemøtet på Jernbanen.   Foto: PREBEN OLSEN

– Det handler om at Nord-Norge også i fremtida må ha et klimavennlig transporttilbud, mener Skjæran.

– Kan dere garantere at dette ikke bare blir konsekvensutredet, og så lagt i en skuff til et senere valg?

– Ja, det kan vi jo. For målet vårt er jo å realisere banen, men vi skal og gjøre det skikkelig. Du bygger ikke ut hus uten å vite hvor mange etasjer du skal ha, hva det koster og hvordan det skal se ut. Så det må vi få på plass først, men vi gjør jo de utredningene som trengs for å få det på plass for å kunne realisere prosjektet, svarer Myrseth.

– Også er det slik at når Nasjonal Transportplan kommer til behandling til våren er det etter vårt landsmøte, da har vi vedtatt vårt partiprogram. Da er vi klar på hva vi går til valg på. Da fremmer vi vårt forslag i Stortinget som er i tråd med det her, så gjenstår det å se hva som blir utfallet der. Får vi det utfallet vi ønsker er vi i gang, får vi ikke det må det bli en runde til, sier Skjæran.


Bredt, nordnorsk prestisjeutvalg i Ap går inn for Nord-Norgebanen – slik reagerer Støre

Nord-Norgebanen må realiseres. Slik konkluderer Arbeiderpartiets nordområdeutvalg, som tirsdag la fram sin rapport. Partileder Jonas Gahr Støre forteller at han har sans for forslaget.


– Vi tuller ikke

Nord-Norgebanen har aldri tidligere vært programfestet i Arbeiderpartiet.

– Vi tuller ikke med vårt partiprogram. Vi lager partiprogram som man kan styre landet på, mener Myrseth.

I tillegg til å ha partileder Jonas Gahr Støre med på laget, hevder Myrseth at det også er «sterke krefter» i Oslo Arbeiderparti som nå støtter en jernbaneutbygging i nord.

– Det gjør at dette vil stå seg over tid, vi har bygget de alliansene som trengs for at dette vil stå seg i vårt parti.

På direkte spørsmål til Skjæran og Myrseth om de er trygg på at Nord-Norgebanen blir vedtatt som en del av partigrammet svarer begge kontant «ja».

Ifølge Skjæran og Myrseth inneholder det kommende partiprogrammet ingen andre konkrete samferdselsprosjekter.

– Det her handler om et nasjonsbyggeprosjekt. Det er en Nord-Norgebane som er fullstendig. Det betyr at den skal bygges fra Fauske til Tromsø, sier Skjæran, som også nevner en sidearm til Vesterålen, dobbeltspor på Ofotbanen og videreutvikling av Nordlandsbanen

Men når vi kan stille oss på togperrongen i Tromsø kan foreløpig verken Skjæran eller Myrseth svare på.

– Det er et stort og tungt prosjekt, du bygger det ikke på et tiår. Jeg tror alle skjønner at det tar tid. Jeg vil ikke gi noe annet tidsperspektiv annet enn at dette tar mer enn et tiår, sier Skjæran.


Erna ba unge om innspill og fikk svar: – Nå må vi få bygget den forbanna Nord-Norgebanen

Regjeringen jobber med en ny stortingsmelding for nordområdene som ferdigstilles til høsten. Onsdag møtte statsministeren et ungdomspanel fra nord.


– Fantastisk

Jernbaneforkjemper Hilde Sagland i Tromskomiteen for Jernbane er svært positiv til at Arbeiderpartiet nå signaliserer at de vil ta Nord-Norgebanen inn i partiprogrammet.

– Har de sagt det? Du verden, det er jo fantastisk! En stor overraskelse. Jeg må jo si at det er uventet, men det er et veldig godt signal. Jeg har jo lenge tenkt at når noen viktige folk med makt begynner å snakke fornuft om Nord-Norgebanen, kommer resten til å trille ut som erter av en sekk. At det kom så brått hadde jeg ikke trodd, det var jo veldig fint, sier hun når iTromsø slår på tråden.

71-åringen har i rundt 10 år hatt et sterkt engasjement for å få videreført jernbanen i nord. Hun er blant annet kjent for å ha bygd en togperrong i hagen og har tatovert ordet «troms-banen» på armen.

GLEDER SEG OVER AP-SIGNALENE Hilde Sagland i Tromskomiteen for Jernbane.   Foto: Birger Caspersen

Sagland forteller at hun har fått blod på tann når hun har sett og hørt fra motkreftene i saken. Hun sier det er skremmende å se hvor mye usaklig motstand jernbanen har fått.

– Vi hadde nylig besøk av Sandra Borch fra Sp her oppe, hun sa det var fryktelig viktig at vi i Nord-Norge står sammen. Jeg håper virkelig at disse politikerne ikke begynner nå og skal slåss om hvem som skal være første ute. Vi må bare være enige om at dette har vi omsider blitt enige om, sier hun.