«Forsker Grand Prix»

Marinbiolog Raphaelle er kåret til Nord-Norges beste forskningsformidler

Raphaelle Descoteaux og Bente Johnsen ble de to beste kandidatene i årets regionale finale. Nå skal de representere UiT i den nasjonale finalen i Trondheim til helgen.

VINNER: Marinbiolog Raphaelle Descoteaux vant formidlingskonkurransen på Driv i Tromsø sentrum onsdag kveld.  Foto: Jonatan Ottesen UiT

nyheter

Underholdningskonseptet «Forsker Grand Prix» er en nasjonal konkurranse i forskningsformidling for ph.d.-stipendiater, og har blitt arrangert årlig siden 2010.

I konkurransen får hver av deltakerne fire minutter på seg til å holde en presentasjon som skal vinne juryens og publikums gunst.

Tre deltakere fra UiT har tidligere gått helt til topps i konkurransen og onsdag kveld på Driv stilte ti forskere opp på scenen for å formidle hva de jobber med.


Slik skal UiT-forskeren Eirik (30) overbevise jury og publikum på «Forsker Grand Prix»

Lege og doktorgradskanditat Eirik Birkelund Olsen tror konkurransen blir tøff når de ti utvalgte UiT-forskerne skal kjempe om å bli «Norges beste forskningsformidler».


Vinneren forsker på bunndyrbabyer

Region Nords beste forskningsformidler ble Raphaelle Descoteaux. Hun forsker babyene til sjøstjerner og anemoner på havets bunn, skriver UiT på sine nettsider.

– Jeg forsker på de babyene til dyr som bor på havets bunn og hvordan de bidrar til å spre bunndyrene rundt omkring, sier Descoteaux til UiT.

Descoteaux har vært på flere forskningstokt til Arktis for å ta vannprøver i forsøk på å finne babyene til sjøstjerner, snegler og andre dyr som bor på sjøbunnen.

– De fleste artene vi fant var arktiske arter, men én art vi fant finnes faktisk bare rett sør for Norge. Den har svømt langt, forteller marinbiologen.

Forsker på tromsøværinger

Bente Johnsen som ble nummer to forsker på kognisjon og demens.

– I første del av min doktorgrad har jeg konsentrert meg om kognisjonen i den friske befolkningen i Tromsø, og hva som har påvirket den. Nå er jeg i gang med andre del, nemlig å kartlegge av den delen av Tromsøs befolkning som har utviklet demens, sier Johnsen til UiT.

Raphaelle Descoteaux og Bente Johnsen gikk til topps i den regionale finalen i Forsker Grand Prix 2020.   Foto: Jonatan Ottesen UiT

Tromsøværinger gjør det stadig bedre på kognitive tester. Her er Johnsens råd for å få god kognisjon:

– Ta utdanning, slutt å røyk, litt alkohol, tren, spis sunt og ta vaksiner.

Demens er en ulåst gåte uten behandling og derfor trengs det mer forskning, mener Johnsen.


Ingen seier til Tromsø i Forsker Grand Prix

Lørdag kveld gikk Forsker Grand Prix av stablene på Driv.


Nasjonal finale i Trondheim på lørdag

Vinnerne ble stemt fram av seere som fulgte konkurransen på nett og kunne stemme, i tillegg til en jury som besto av kunstner Elle Marja Eira, journalist i NRK Hege Iren Hansen, og prorektor ved UiT Kenneth Ruud.

Den nasjonale finale avholdes på Byscenen i Trondheim lørdag 26. september.

De ti forskerne som konkurrerte mot hverandre var Eirik Birkelund Olsen, Lis Allart, Sigrifur Mjoll Björnsdottir, Raphaelle Descoteaux, Bente Johnsen, Ingelin Kyrrestad, Heidi Angell Strøm, Johannes Sæleset, Inger Therese T. Enoksen og Anatoilijs Venovcevs.


Maria slo åtte andre i prestisjekonkurranse. Lørdag må hun «kjempe» igjen.

Stakk av med seieren i den regionale finalen i Forsker Grand Prix.