Byens foreldre står på venteliste for dette kurset – nå holdes det også på arabisk og polsk

Tromsø kommunes foreldregrupper har blitt svært populære. Høstens kurs for tenåringsforeldre ble fullt lenge før kursstart. For første gang tilbys det også på flere språk.

POPULÆRE KURS: Anne Grotnes og Solveig Wallann jobber med foreldreveiledningskurs i Tromsø kommune og har mange gode råd til foreldre som synes tenåringer er vanskelige å snakke med. Nå er de klare med en ny kursrunde.  

nyheter

«Vil du få en bedre relasjon til tenåringen din?» er utgangspunktet for kurset som mange foreldre venter på. Høstens kurs starter i oktober og ble fulltegnet for lenge siden.

Helt siden 2013 har Familiens hus, en del av Tromsø kommune, arrangert kurs rettet mot foreldre med barn i barneskolealder. De siste årene har de utvidet tilbudet med kurs for tenåringsforeldre.

Foreldrene trenger ikke ha store problemer eller spesielle utfordringer. Dette handler om å mestre hverdagen.

– De foreldrene som har deltatt tidligere har satt veldig stor pris på kurset og at de får møte andre i samme situasjon. Mange føler seg ganske alene og her møter de flere som også synes det er vanskelig. Kurset er laget for vanlige foreldre som ikke har de store utfordringene. Det å ta vare på barna våre er den viktigste oppgaven vi har, men det følger ikke med noen bruksanvisning, sier Solveig Wallann, prosjektleder for kurset og koordinator for Familiens hus.

Har ikke samme kontroll

Kurset er basert på ICDP (International Child Development Programme), som er et norskutviklet program der målet er at foreldre og barn skal ha et bedre samspill.

– Dette er foreldreveiledning og handler om å ha en god dialog med tenåringen. Når man har små barn, så har man flere arenaer der man kan snakke om barnets utvikling. For eksempel møter man personalet i barnehagen som forteller hvordan barnet har det. Når barnet begynner å gå på skolen selv, så mister man den daglige kontakten med lærere og andre foreldre. Med ungdom, så har man ikke den samme kontrollen på barna. De beveger seg i en større radius og får nye venner. Det er ikke like mange møteplasser for foreldre, sier Wallann.

Kursholderne sier at de ikke retter en pekefinger og forteller foreldrene hva de gjør rett eller galt.

– Det er viktig å trygge foreldrene på at de faktisk er gode foreldre. Alle vil jo det beste for barnet sitt. Jeg tror det er mange som føler at de bare går og kjefter, men ingen vil være en kjeftemamma eller kjeftepappa. Da kan de få litt veiledning til hvordan de kan komme på riktig vei, sier Wallann.


Lise fortviler over skoleskyssen til sønnen Henrik som sitter i rullestol: – Det er uverdig

Lise og Tor-Kjetil Jegervatn Folkestad er fortvilte over at deres sønn Henrik ikke får fungerende skoleskyss. Nesten daglig må han vente i opp mot 40 minutter på å bli kjørt til eller fra skolen - eller så kommer ikke skyssen i det hele tatt.


Større aksept for foreldrekurs

På kurset møter man andre foreldre som kan diskutere utfordringene de står i, som kan gjelde alt fra innetid eller spilletid.

– Kursene som holdes på norsk har blitt veldig kjent og vi har ofte venteliste. Vi ser at det er mer aksept for å gå på kurs og foreldrene som deltar ønsker å være litt i forkant. Hvis man klarer å få en trygg og god relasjon til barnet sitt, så unngår man kanskje problemene som kunne ha oppstått, sier Wallann.

Få påmeldinger til nye kurs

Kursene starter 5. oktober og foreldrene møtes en gang i uken i åtte-ti uker. Per nå har de fått noen påmeldinger til det polske kurset, mens det enda er flere ledige plasser på det arabiske kurset.

– Dette prosjektet retter seg mot immigranter som kommer som arbeidsinnvandrere. Kurset på arabisk er for tenåringsforeldre, mens på polsk har vi et kurs rettet mot dem som har litt mindre barn. I tillegg til foreldreveiledning vil vi kunne gi noen kulturelle koblinger. Vi vil også snakke om hvordan man kan forene to kulturer. Det handler ikke om hvilken kultur som er best, men hva man vil ta med seg eller ikke ta med seg, sier prosjektmedarbeider Anne Grotnes og legger til:

– Det aller viktigste er å ha en god kommunikasjon med barnet sitt. Vi hjelper foreldrene å finne fram til hvordan det kan bli en god dialog.


For første gang på flere år er rommene på krisesenteret tomme: – Vi er absolutt bekymret

Krisesenteret for Tromsø og omegn har merket effekten av koronapandemien, nå håper de flere kontakt når smittevernstiltakene gradvis avtar.


Her er deres beste tips til tenåringsforeldre:

* Å bruke tid med tenåringen er kjempeviktig. Finn ut hva de liker.

* Prøv å interessere deg for, og være nysgjerrig på det tenåringen er interessert i. Da vil det være lettere for tenåringen å bli med på aktiviteter som foreldrene foreslår.

* Legg merke til hva tenåringen er god på – og gi ros for det. Det er fint å bruke barnets egenskaper. For eksempel: «Har du brukt så mange timer på å klare det dataspillet? Da er du veldig tålmodig!». Eller: «Så flott at du har laget middag, du er så hjelpsom».

* Prøv å snu det som oppleves som negativt til noe positivt.