Skal bidra til mer presis fôring i merder

I samarbeid med havbruksnæringa ønsker JM Hansen å forstå de komplekse sammenhengene fra smolt til slakteferdig laks.

OPTIMAL FORING: JM Hansen skal bidra til at fisken i merdene får optimal foring.  Foto: Presse

nyheter

Gjennom tjenesten FEED skal JM Hansen, sammen med oppdretterne og teknologibedriften Searis kombinere datainnsamling og menneskelig fagkompetanse for å oppnå mer presis fôring i laksemerder.

– Vi tror at selskapene som er flinkest til å ta i bruk nye verktøy for å lære raskere og handle mer effektivt, vil være fremtidens vinnere. Ny teknologi og mer data gir flere muligheter til forbedring innen fôring av fisksier Renate Slettli Nymo, HR-direktør i JM Hansen, i en pressemelding.


Næring:

Sjømat er god butikk for Nina og Sverre

Knapt noen næring vokser mer enn sjømatnæringa. Bare i Troms og Finnmark er ringvirkningene på 15 milliarder kroner. Det merkes godt for Tromsø-bedriften JM Hansen.


– Derfor har vi utviklet en tjeneste som sikrer og sammenstiller datagrunnlaget fra sensorikk i og ved merden og fra eksterne kilder som Barentswatch, Meteorologisk institutt og fôrsystemer. Over tid vil disse gi historiske data og skape bedre forståelse på hva som påvirker fôringen, legger hun til.


Marita (30) startet som lærling – nå har hun ansvar for fisk verdt 300 millioner kroner

Laksegiganten Lerøy legger igjen halvannen milliard i Tromsø kommune. – De trodde at vi var miljøsvin som ødela havet.


– Overvåker kvaliteten på dataene

JM Hansens jobb blir å sikre god kvalitet på dataene i og ved merden.

– Det gjør vi ved å standardisere utsett av utstyr og vedlikeholde dette, i tillegg til at vi overvåker kvaliteten på dataene som leveres. Datainnsamling over tid, kombinert med kunstig intelligens, er solide skritt på veien mot mer kunnskap for å kunne ta bedre beslutninger i fôringsoperasjonene, sier Nymo.