Lørdag våknet Tromsø til snø - og mer skal det bli

Snøen kommer derimot ikke til å bli liggende lenge.

SNØ: Lørdag våknet tromsøværinger til snø på bakken.  Foto: Eline Grønvoll

nyheter

Natt til lørdag kom det nedbør i form av sludd og våt snø. Dette førte til at tromsøværinger kunne observere et lite hvitt belegg på bakken da de så ut av vinduet lørdag morgen.

– Vi har vel omtrent en centimeter snø på Vervarslinga nå, forteller Geir Bøyum, vakthavende meteorolog ved Vervarslinga, til iTromsø lørdag formiddag.

– Snøen vil nok forsvinne de fleste plassene i løpet av lørdagen. Det vil ikke komme mer sludd og snø de nærmeste timene, legger han til.


Septemberværet var varmere og våtere enn normalt – nå kommer den siste varme oktoberhelga

September bød på en av de varmeste dagene Tromsø har hatt, men måneden var også preget av kraftig vind.


Mer snø på søndag

Ser man ut vinduet tidlig i morgen vil man derimot bli vitne til enda mer snø.

– Det kommer til å bli mer sludd i kveld, og i løpet av natten vil det legge seg mer snø på bakken. Det blir kanskje litt kjøligere i tillegg, så jeg tror det vil bli omtrent fem centimeter snø på bakken søndag morgen, sier meteorologen.

Deretter blir det lettere vær utover søndagen.

– Snøen kommer til å smelte litt, men forsvinner ikke helt. Det blir fint vær etter hvert, men det betyr også at det blir ganske kaldt om natten. Jeg regner med at det vil være et par plussgrader på dagen søndag, mens nattetemperaturen kommer til å ligge på et par minusgrader natt til mandag, sier Bøyum.

Gjensyn med klarværet

Neste uke kommer til å starte med mer fint høstvær, som Tromsø hadde for ikke så altfor lenge siden.

– Temperaturmessig vil det svinge litt med et par plussgrader på dagen og rundt null grader på natten. Samtidig blir det også mye klarvær utover uken, med lite eller ingen nedbør, sier Bøyum.

Etter hvert som uken blir eldre vil temperaturen også falle.

– Det kommer også til å bli fralandsvind som betyr fint vær, men at det også blir ganske kaldt. På dagtid kan det bli rundt null grader, mens på natta kan temperaturen fort gå ned mot minus fem grader, forteller meteorologen.


Det er ikke nok midlertidige boliger i Tromsø: – Bare et spørsmål om tid før noen fryser i hjel

I sommer måtte en saksbehandler gi den hjerteskjærende beskjeden om at de ikke hadde nok midlertidige boliger og måtte be en person om å gå for å holde varmen gjennom natta. Nå varsler Nav om forholdene. De frykter noen kommer til å fryse i hjel som følge av boligmangelen.


Snøen forsvinner

Sist vinter kom også snøen i oktober. Den holdt seg helt til 1. juni. Bøyum tviler på at denne snøen holder seg like lenge.


Ketil gjettet riktig i snøfritt-konkurransen: – Nei, kor i nasen?!

1. juni forsvant snøen ved målestaven på Vervarslinga, og dermed ble iTromsøs snøkonkurranse avsluttet.


– Sannsynligheten er nok større for at den snøen som kommer nå vil forsvinne. Det som er vanlig er at man får rundt to-tre snøfall som forsvinner, før snøen virkelig legger seg. Det som var spesielt med forrige vinter var at det første snøfallet ble liggende. Det er vanskelig å si hva som skjer i år, men tendensen er at man får litt høyere temperaturer i slutten av måneden, sier meteorologen.

– Så det er ingen vits å ta fram skiene ennå?

– Ikke skiene nei, men de som ikke har lagt om til vinterdekk bør kanskje gjøre det snarest mulig.