Skal forske på hva midnattssolen har å si for grøntproduksjonen

Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), Norsk Landbruksrådgivning og Tromspotet ønsker å undersøke hvordan midnattssolen påvirker dyrkingen av mat.

VEKST: Nå skal det forskes på hva midnattssolen har å si for grøntproduksjonen i Nord-Norge.  Foto: Differ Media

nyheter

Forskningsprosjektet skal se på hvordan solen så langt nord påvirker grønnsakproduksjonen, både positivt og negativt. Bakgrunnen er at de vil forstå de nordnorske vekstforholdene bedre slik at man kan øke produksjonen og redusere skader på potet, grønnsaker og bær.

– Vi ønsker å forstå litt mer av hvordan temperaturen og lys – så langt nord – påvirker veksten og hva vi kan gjøre for å legge best mulig til rette for at det blir gode poteter og grønnsaker uten skader, sier Ulrike Naumann i Tromspotet i en pressemelding.


I fjor regnet det bort bær for 100.000 kroner i Rogers jordbærland. I år skjedde det igjen, men tapet ble enda større

Roger Lockertsen på Nordvoll økologiske gård har nok en gang vært uheldig og mistet store mengder jordbær.


Prosjektet skal se på nye modeller for hvordan sol og temperatur påvirker veksten i nord.

– Her i nord har vi færre vekstdøgn, men en mer intensiv vekstsesong og kan produsere med lavere temperaturer og mange flere timer med fotosyntese i døgnet enn lenger sør i Norge, sier Jørgen Mølmann i NIBIO.

Selv om vekstsesongen for grønnsaker er kortere i nord, er det også noen fordeler.

– Vi har færre skadedyr, og vi plages lite av potetsykdommen tørråte. Gulrot og kålrot her lager også færre bitterstoffer på grunn av klimaet vårt, og har derfor en søtere smak, sier Naumann i pressemeldingen.