Årets tromsøværing 2020:

Tromsøkunstner Joar Nango (41): – Vi er fortsatt kolonisert her oppe

I år har Norge for alvor fått øynene opp for den samiske kunstneren, tromsøværingen Joar Nango. Internasjonalt har han vært kjent i ni år allerede.

KUNSTNER, ARKITEKT - OG SKRIBENT: Tromsøkunstner Joar Nango (41) holder for tiden på med flere prosjekter. Ett av de er å skrive en tekst om Nord-Canada og møtet mellom inuittisk og samisk kultur - et samarbeidsprosjekt med en canadisk arkitekturforsker.  

nyheter

Joar Nango (41) regnes som en av Nord-Norges mest anerkjente kunstnerstemmer internasjonalt. Han var årets festspillkunstner på Bergen Kunsthall under Festspillene i Bergen, en meritt de færreste kunstnere kan skryte på seg. Han var også den første samiske festspillkunstneren siden den første festspillutstillingen i 1953.

EUROPEISK ALTMULIG-HYTTE: European Everything Hut, 2020. Car door, copper elements, pine knees, found ojects and materials. Various dimensions. Copper work: Lajos Gabor. Wood work: Maik Riebor  Foto: Thor Brødreskift

Nango er på Kunstforeningen, hvor han og fire andre i åtte år har hatt en atelier-fellesskap, og tar ut av oppvaskmaskinen da iTromsø ringer. Han har ikke fått med seg det som står i tirsdagens papiravis – nemlig at han er blant de 10 som er nominert til Årets tromsøværing 2020.


Disse ti kandidatene kjemper om å bli kåret til Årets tromsøværing

iTromsø presenterer årets kandidater til hederstittelen.


– Wow! Det er jo helt sinnssykt artig, da. Jøss, nå ble jeg kjempeglad. Det er veldig kult at folk er interessert i det som skjer i kunstverdenen. Det setter jeg skikkelig pris på.

Her kan du stemme på din favoritt!

– Hvordan har året vært for deg?

– Merkelig nok har det vært et vel så aktivt år som tidligere år, med ganske store invitasjoner og prosjekter. Det føles motstrøms med tanke på det som skjer i samfunnet med korona og nedstengelser. Jeg har vært heldig som har hatt en inntekt som lå klar før alt ble stengt ned, sier Nango, mens det klirrer i fat og kopper gjennom røret.

Ble slått i bakken

Årets største prosjekt for Nango var Festspillene i Bergen. NRKs kunstanmelder mente at Nango hadde laget en av de mest dynamiske, sosiale, åpne og ikke minst interessante festspillutstillingene på 15 år.

– Den feedbacken slo meg i bakken. Når man er i fullt kjør mot en utstilling er man inne i en intens produksjonsboble, så når man er ferdig og løfter blikket vet man ikke hva man skal forvente.

FRA BERGEN FESTSPILL-UTSTILLINGEN: Her er en del av kunstverket Girjegumpi (Samisk arkitekturbibliotek) som ble utstilt da Joar Nango var festspillkunstner i Bergen.   Foto: Thor Brødreskift

– Vi er fortsatt kolonisert her oppe

Nango forteller at utstillinga satte søkelyset på mange spørsmål vedrørende arkitekturfaget, og pekte på nødvendigheta om å snakke om arkitekturen vi har rundt oss – noe han mener former dagliglivet i nord mye mer enn vi er klar over. Gjennom arkitektur forteller man hvem man er og hvem man ønsker å bli, hvordan man ser seg selv, forteller Nango.


Årets tromsøværing:

- Det er litt spesielt siden jeg er bodøværing

Endre Lund Eriksen (43) har i løpet av 2020 gitt ut tre bøker, skrevet teatermanus for Hålogaland Teater og jobbet for NRK. Nå er han nominert til Årets tromsøværing.


– I utstillinga har jeg spurt hvorfor arkitekturen i vår by så sjelden involverer lokal kompetanse. Det er en svakhet i maktapparatet og systemet når vi tiår etter tiår ender opp med en arkitektur som er styrt sørfra, hvor estetikken ikke får hente inn inntrykk, historier og kompetanse som fins lokalt og regionalt. Vi er fortsatt kolonisert her oppe, sier kunstneren og legger til:

– Som en parallell til dette er den samiske diskusjonen som handler om store statlige maktapparat, som til syvende og sist er de som velger for oss.

RYGGRAD: Joar Nango omtaler det samiske arkitekturbiblioteket, Girjegumpi, i kunstutstillingen som selve hjertet, nerven og ryggraden til prosjektet.  Foto: Thor Brødreskift

Lot håret gro

Nango er fra Alta og Molde, og ble kunstner da han var 13–14 år gammel. Da lot han håret gro og tegnet et brennende øye på bestemorens kåpe og gikk med den på ungdomsskolen – som en slags søken etter egen identitet. Etter hvert havnet han i graffiti-miljøet – noe han omtaler som en kreativ motkulturell uttrykksform.

– Det var slik jeg trakk meg mot blyant på ark som fort gjør deg til et visuelt menneske. Du lærer å se verden gjennom blikket ditt. Jeg tror jeg bestemte meg for å bli kunstner allerede da.

KUNST: Dette kunstverket fra utstillingen i Bergen har navnet Rákkas, som ifølge nordsamisk ordbok betyr forheng.   Foto: Thor Brødreskift

Kunstneren har vært internasjonalt aktiv kunstner siden 2011–2012. I 2017 var han med i det han omtaler som verdens viktigste kunstutstilling, samtidskunstens OL: Documenta i Kassel i Tyskland. I TIFF 2021 er han aktuell med dokumentarfilmen om det mye omtalte kunstprosjektet «Møkkasprederen».

Andre nominerte på lista er blant annet Helsehuset-varsleren Mikaela Sandberg og 113-gjengen.

– Jeg er bare glad for å være nominert. Jeg har ikke sjans mot de sjarmtrollene i den ambulansen uansett, sier Nango.


Her kan du stemme på Årets tromsøværing

Hvert år siden 1986 har iTromsø kårets Årets tromsøværing. Det gjør vi også i år – med din hjelp.