Julemirakelet uteblir, men meteorologen har likevel en gladnyhet

Det blir ingen snø på julaften, men de som skal få med seg utegudstjenestene kan få en fin opplevelse.

SNØFRITT: Det kommer ingen snø på julaften, men det vil likevel bli fint vær, ifølge meteorologen.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Adventstiden har vært preget av lite snø i Tromsø, og det har lenge vært uklart om tromsøværingene ville få oppleve en hvit jul i år.

Så sent som på fjerde søndag i advent var det et lite håp om at snøkrystallene ville falle ned over Tromsø på selveste julaften.

Nå avfeier meteorologen julemirakelet.

– Det blir ingen nedbør på julaften, konstaterer Trond Lien, vakthavende meteorolog ved Vervarslinga.

– Så det er ingen håp?

– Nei, det er et lite område i Nordland hvor det er nedbør, men det kommer ikke opp til Tromsø.

– Bra vær

Selv om beskjeden kanskje kommer som et hardt slag i magen for dem som ønsket seg en hvit jul, har Lien likevel en positiv beskjed om været på julaften for dem som skal ferdes utendørs.

– Det kommer til å bli tørt vær og man slipper balsfjordvinden, så det blir lite vind i Tromsø. Temperaturen vil ligge rundt minus en til to grader, så det kommer til å bli bra vær, sier Lien.

Meteorolog: Trond Lien, vakthavende meteorolog ved Vervarslinga i Nord-Norge. Foto: Preben Olsen  Foto: PREBEN OLSEN

Surt mot helgen

De som venter på snøen må nok fortsatt smøre seg med tålmodighet.

– Oppholdsværet kommer til å fortsette første- og andre juledag. Det kommer også til å bli gradvis kaldere, sier Lien og legger til:

– Det kommer til å bli temmelig surt til helga. Da får man litt av den kalde luften som brer seg fra Russland, men ellers vil man få en fin og klar himmel.

Andre juledag og starten på romjulen vil bli kaldest.

– Da kan det fort bli under minus fem grader, før temperaturen stiger igjen i neste uke, sier meteorologen, som prøver å se det positive med det kommende været:

– Kanskje det blir forhold til å gå på skøyter. Det kan jo hende at noen får nye skøyter til jul og kan prøve dem.

Snøen som ble revet vekk

Tidligere på senhøsten, og starten av vinteren, har snøen flere ganger lagt seg i Tromsø før mildværet har smeltet den vekk. Basert på meteorologens egne observasjoner har snøen kommet fem-seks ganger.

– Det har vært litt typisk de siste årene at det går litt fram og tilbake, og at man har litt korte perioder med snø, sier Lien.