UiT ble svindlet for 12 millioner – har gitt opp å få tilbake pengene

I fjor høst ble UiT svindlet for 12 millioner kroner. De skal kun ha klart å få tilbake rundt 250.000 kroner.

GIR OPP: Odd Arne Paulsen er organisasjons- og økonomidirektør ved UiT, som ble svindlet for 12 mill. kroner i fjor. Nå skal universitetet ha gitt opp forsøkene på å få tilbake pengene.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

Det melder NRK.

– Pengene som er tilbakeført kommer fra en konto som tilhører en stor britisk forretningsbank som er brukt i transaksjonen. Det er ikke mulig å få mer ut derfra, sier Odd Arne Paulsen, organisasjons- og økonomidirektør ved UiT, til NRK.

Svindelen skjedde i forbindelse med at universitetet skulle delbetale en regning for en røntgenmaskin.

Fakturaen var korrekt og sendt fra rett leverandør, men UiT fikk senere en e-postmelding fra det som tilsynelatende var rett avsender med det som skulle være oppdatert betalingsinformasjon.

En uke senere ble det oppdaget at den ekte leverandøren ikke hadde fått betaling, og at UiT var blitt utsatt for svindel. Saken ble politianmeldt samme dag som millionsvindelen ble avdekket.


Politiet henlegger UiT-svindelsaken: – Vi anser pengene som tapt

Troms politidistrikt har med bistand fra Kripos etterforsket UiT-svindelsaken siden november, men har verken klart å identifisere gjerningspersonene eller stoppe pengeoverføringen.


– Må anse saken som avslutta

Saken ble henlagt tidligere i år. Politiadvokat Trude Kvanli sier til NRK at det krevende å nå fram i slike saker.

– Det gjelder både det å følge gjerningspersonene og pengesporet. Som regel peker det mot utlandet, og det gjør det ekstra komplisert, sier hun til statskanalen.

Universitet har gitt opp å spore pengene, men har strammet inn på rutinene, særlig for å kvalitetssikre riktige utbetalinger.

– Vi har forsøkt på ulike måter over tid å spore både konti og personer. Slik jeg forstår det, er pengene blitt overført på måter som er vanskelig å finne ut av. Vi må nå anse saken som avslutta, sier Paulsen til NRK.