Fem smittetilfeller lørdag: – Utbruddet er ikke bekjempet

Lørdag har fem personer testet positivt for koronaviruset.

SMITTE: Kommuneoverlege Inger Hilde Trandem sier de har god kontroll på de to nye smittetilfellene som har kommet lørdag.  Foto: Robin Andersen

nyheter

Under lørdagens pressekonferanse sa Øivind Benjaminsen, fagleder ved Koronasenteret, at de forventet flere positive prøvesvar i løpet av helgen, etter at 639 personer testet seg fredag.

Lørdag kveld kunne kommuneoverlege Inger Hilde Trandem opplyse at to av prøvene har vist positivt svar på koronaviruset.

– De to tilfellene er knyttet til utbruddet fra tidligere denne uken, sier Trandem.

De to personene som er smittet er nærkontakter av andre smittede.

– Vi foretar smittesporing og vi har god kontroll på de to nye tilfellene, sier kommuneoverlegen.

Like før midnatt, natt til søndag opplyser Tromsø kommune om at ytterligere tre personer har testet positivt for koronaviruset. Det betyr at det lørdag er registrert totalt fem nye tilfeller.

De fem siste positive prøvene knytter seg til:

  • Tre personer til en kjent smitteklynge
  • En person er kommet til Tromsø fra utlandet
  • For den femte personen pågår fortsatt smittesporing, opphav er ukjent. Personen er bosatt i Tromsø.

– Det er gjennomført over 1.000 tester de siste to døgnene. Derfor er dette som forventet. Vi har ikke fått svar på alle prøver tatt de siste dagene, og forventer flere positive prøvesvar de neste dagene. Smittesporingsarbeidet har fortsatt topp prioritet, sier kommuneoverlege Inger Hilde Trandem i en pressemelding.

Kommuneoverlegen gjentar oppfordringen om å bruke munnbind dersom man er usikker på om man kan overholde regelen om minst én meter avstand. Videre at man skal unngå å være mange samlet og at alle skal ha lav terskel for å teste seg ved symptomer på forkjølelse eller luftveisinfeksjon.

Det er ifølge kommunen god kapasitet for testing på drop-in-stasjonen i Tromsø sentrum. Denne har åpent alle dager, også søndag, fra klokken 09:00 til 21:00.

– Vi har rimelig god kontroll akkurat nå, men dette utbruddet er ikke bekjempet. At folk tester seg og generelt følger de rådene som gis, er det som skal til for å stoppe smitten, sier Trandem.

I Tromsø er det lørdag kveld i alt 34 personer som er i isolasjon på grunn av covid-19