Forlenger intervallet mellom første og andre vaksinedose

Anbefalingen trer i kraft fra og med mandag og vil ikke ha tilbakevirkende kraft.

FORLENGER INTERVALLET: Etter anbefalingen fra Folkehelse instituttet forlenges intervallet mellom første og andre vaksinedose. Bent Høie opplyser om at det vil bidra til at langt flere får vaksine enn tidligere.   Foto: Gorm Kallestad

nyheter

Helse- og omsorgsdepartementet skriver i en pressemelding fredag at intervallet mellom først og andre dose av mRNA-vaksiner (Pfizer-BioNTech og Moderna) økes til inntil 12 uker for alle aldersgrupper under 65 år, etter anbefaling fra Folkehelseinstituttet.

Dette skal kun gjelde for personer uten underliggende sykdommer. Personer i alderen 18 til 44 år vil ifølge foreløpige estimater fra FHI kunne få tilbud om vaksine opptil fem uker tidligere enn forventet i det nøkterne vaksineringsscenarioet.

Anbefalingen trer i kraft fra og med mandag 3. mai, og vil ikke ha tilbakevirkende kraft. Det betyr at de som har fått første dose og har fått time til andre dose, beholder timen. Intervallet nå er på seks uker.


Kommunen forlenger de lokale smitteverntiltakene: – Vi må ikke slite på tilliten

De lokale anbefalingene som i utgangspunktet gjaldt til og med 30. april, blir nå gjeldende i to uker til.


– Vi mottok anbefalingen fra Folkehelseinstituttet i dag, og har besluttet å følge den. Når vi øker intervallet, får langt flere vaksine tidligere. Dette vil bidra både til å hindre alvorlig sykdom og død, og til å redusere smittenivået i samfunnet, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i pressemeldingen.

Nyere kunnskap om effekten etter vaksinasjon med mRNA-vaksine, tyder på at det kun er minimal forskjell på antistoffnivået fra seks til 12 uker. Disse vaksinene gir altså god beskyttelse de første 12 ukene etter første dose.

Foreløpige estimater fra FHI viser at personer i alderen 18-44 år vil kunne få tilbud om første dose med vaksinen opptil fem uker tidligere enn dagens nøkterne prognose tilsier. Altså i uke 29 (19. – 25. juli) i stedet for i uke 34 (23. – 29. august).