Novellecup

I denne novellen har en mann vært nedfryst i femti år: – Det er en fremtid hvor man er veldig redd for å gjøre feil

Sanne Matiassen har skrevet en science fiction-novelle om hvordan man om femti år ikke drikker øl, ikke spiser usunn mat og i hvert fall ikke kommer med kritikk.

ELLEVILL HISTORIE: Sanne Mathiassen har skrevet om Hans, som har våknet etter å ha vært nedfryst i femti år. Da er det ikke bare å buse ut med alt man tenker på. I hvert fall ikke i dette framtidssamfunnet.  Foto: Privat

nyheter

Årets Novellecup er i gang. Konkurransen foregår slik at to noveller er satt opp i en duell, og den novellen som får flest stemmer går videre til neste runde.

Sanne Mathiassen deltar på Novellecup med en science fiction-aktig novelle der vi følger en mann som har blitt tint opp etter en slags dypfryst søvn, i et samfunn der tema kritikk har nådd et nytt nivå. Da den ny-opptinte Hans møter journalisten Pæm på en restaurant, blir det fort forvirring og forviklinger.

Der kan man blant annet lese:

«Vi drikker ikke alkohol lenger, Hans …» prøver Pæm. Hun sier det stille. Som om hun ikke vil at de andre bordene skal høre hva vi holder på med. Det føles ut som om jeg nettopp har bedt dem om å bli med på et lite mord. «Alkohol er ikke bra for kroppen.»
Å være fryst ned i mange tiår er ikke bra for kroppen, vil jeg si. Se til helvete å gi meg en øl. Jeg skulle fryst ned med en sekspakk, når jeg først var i nedfrysningshumøret.
»

I første runde konkurrerer Mathiassen mot Ida Ramberg og hennes novelle «Takk for alt». Dette har allerede pekt seg ut som den duellen som hanker inn flest stemmer av alle de fire duellene i Novellecup. Det tyder på at begge novellene har falt i god smak blant leserne.


Om forfatteren
  • Navn: Sanne Mathiasen
  • Alder: 37
  • Yrke: Forfatter
  • Favorittbok: «Ingenting» av Janne Teller

Novellecup-debutant

– Har du vært med på Novellecup før?

– Nei.

– Hvorfor skriver du?

– Fordi jeg må.

– Kan du utdype?

– Nei.

Hun ler.

– Det føles så dumt ut å si at det er det eneste jeg vil, men det er faktisk bare noe jeg må, sier Mathiassen.

– Hva handler novellen din om?

– Temaet er jo kritikk, så derfor handler den om det. Men, på grunn av det tenkte jeg på hvor kritisk vi er i dagens samfunn, og hvordan det ville vært i fremtiden. At det kommer til å gå enda lenger, at kritikk ikke er lov en gang, sier Mathiassen.

– For hvordan er denne fremtiden i novellen din?

– Det er jo en fremtid hvor man er veldig redd for å gjøre noe feil, spise noe man ikke tåler, gi kritikk. Det blir et sjokk for en nylig gjenoppfryst, hvit mann i alderen 50 pluss, som blir tint opp til feil tid, sier Mathiassen.

– Hva vil du gjøre med premien på 40.000 kroner dersom du vinner?

– Da vil jeg bruke det på å skrive mer. Å skaffe meg tid til å skrive. Man vet jo aldri når skrivelivet tar slutt.


Novellecup:

Novellecup

Ida Ramberg deltar i Novellecup med ei fortelling om et arbeidsmiljø på ville veier, og hvor galt det kan gå når man prøver å ta opp ting, men så blir det bare feil.