– Det begynner å bli fullt på sydenturene fra Tromsø, spesielt når skoleferien starter – da fylles det opp. Og da er det spesielt Kreta og deretter Bulgaria det gjelder, sier Kjetil Johannesen, selger ved Ticket Feriereiser i Storgata.

For avreise mellom 1. juni og 30. september er det per 6. april er salgsøkningen på 6 prosent hos Ticket for kunder som geografisk tilhører Tromsø. På landsbasis er økningen 17 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Vil sikre seg

Johannesen kan fortelle at tromsøværingene i år er tidligere ute enn før med å bestille ferietur til sommeren.

– Vi merker at folk bestiller tidlig i år. Vi tror det er fordi Tyrkia er ute. Ettersom det ikke er så mye å velge mellom fra Tromsø virker det som de fleste rett og slett bare vil sikre seg en tur. Det kan også være fordi sommeren i fjor ikke var den beste, men hovedgrunnen er likevel situasjonen i Tyrkia og at folk vil sikre seg turer andre steder.

Han legger til at ettersom salget til Tyrkia har gått tregt i år, gir det gode muligheter for å gjøre et kupp på reiser dit.

– Det går i tillegg direktefly hver mandag fra Tromsø til Alicante. Dette har blitt mer populært, men det har ikke tatt av. Det startet 28. mars og siste avreise blir 24. oktober, og vil dermed overlappe med Gran Canaria, sier Johannesen.

Kreta på topp

Den store feriefavoritten blant tromsøværingene i år er utvilsomt Kreta, skal vi tro reisearrangørene. Dernest kommer Bulgaria, mens Tyrkia – som det fremdeles er direkteflyvninger fra Tromsø til – har hatt en stor nedgang i antall bookede reiser.

– Fra Tromsø tilbyr vi Tyrkia og Kreta, og vi ser at Kreta er desidert mest populært i sommer. Salget til Kreta går så det suser, og omtrent 7 av 10 reiser er allerede solgt. Vi ser en nedgang i interessen for Tyrkia i sommer også fra tromsøværinger, dette på lik linje med resten av Norge og Europa, sier kommunikasjonsansvarlig i Startour, Nora Aspengren, til iTromsø.

Jevnt over oppleves en nedgang på rundt 40 prosent i salget til Tyrkia over hele landet, deriblant Tromsø.

– Det er klart at man blir påvirket av urolighetene i landet. Tyrkia har tidligere vært en av nordmenns absolutte favoritter, og det er heldigvis mange som fortsatt reiser dit i sommer, sier Aspengren.

7 av 10 reiser solgt

Med Apollo vil nærmere 6.000 tromsøværinger reise til Kreta og Bulgaria i sommer, og allerede nå er 7 av 10 reiser solgt, forteller sier kommunikasjonsrådgiver Beatriz Rivera i Apollo.

– Generelt fra Norge merker vi en markant økning i salget. Allerede i januar i år hadde vi på landsbasis solgt over 20 prosent flere reiser enn på samme tid i fjor. Per dags dato er 6 av 10 sommerreiser totalt solgt, mens det fra Tromsø er solgt 7 av 10 reiser, så det er ingen tvil om at salgsøkningen i år sammenlignet med fjoråret også gjelder for Tromsø, sier hun.

Hun tror den store pågangen er en kombinasjon av fjorårets elendige sommer, svekket krone og at mange velger Hellas og Kroatia i sommer. Totalt har bestillingene av sommerreiser økt med hele 25 prosent i Norge sammenlignet med samme tid i fjor.

KRETA: Tromsøværingenes feriedestinasjon nummer én denne sommeren. Foto: Ticket Feriereiser