Lorentsen fikk sin høyst betimelige anerkjennelse under en markering på Mortensnes omsorgshjem da varaordfører Anni Skogmann delte ut Regjeringens minnemedalje til krigsveteranen.

– Dette er første gangen jeg får opptre på regjeringens vegne og da er det en ære at det er nettopp ved en slik anledning, sier en beveget Skogmann til iTromsø. For Skogmann ble nemlig markeringen samtidig en påminnelse om hennes egne foreldres innsats under krigen.

Arnøytragedien

– I dagens Norge tar vi friheten som en selvfølge. Det kan vi ikke tillate oss, fortsetter Skogmann.

Les også: Ekte bygutt på 100 år

Lorentsen fikk medaljen for sin innsats under det som kalles Arnøytragedien hvor hun var delaktig i å skjule tre spioner i Rotvåghula på Arnøy. Sammen med flere andre i familien sin ble hun i 1943 arrestert av tyskerne og mens hun selv ble dømt til fem års fengsel ble åtte andre nordmenn henrettet.

Lorentsen ble sendt til Tyskland hvor hun satt i kvinnefengsel til hun i 1945 klarte å rømme og på egen hånd tok seg til Oslo.

– Det var jeg som måtte spørre da mamma aldri ville fortelle noe. Da jeg spurte trakk hun fram de hun ble kjent med i fengselet, men hun fortalte aldri om det som var virkelig grovt, sier datteren Doris Vik.

Les også: Hedret med minnemedalje etter andre verdenskrig

– Det gjorde hun for å skåne oss, noe hun alltid har gjort. Det har nok vært tungt å leve med minnene, fortsetter Vik som under markeringen fungerte som morens talsperson da Lorentsen selv har mistet taleevnen.

Oldebarn

Oldebarnet Louise Vik (18) er i dag like gammel som Lorentsen var da hun ble arrestert. Hun er glad for at oldemoren nå får sin anerkjennelse.

– Jeg er utrolig stolt over oldemor. Jeg føler meg heldig som aldri trenger å oppleve det hun gjorde og tror ikke jeg ville vært like sterk som henne i samme situasjon, sier Vik.

Les også: Arne (101) ble hedret med den første minnesmedaljen

Oddveig Martinsen som har sterke blodsbånd til Lorentsen deltok også på markeringen.

– Vi vet ikke og vil aldri helt skjønne hva de som havnet i fiendens klør måtte gjennomgå, sier Martinsen.

ANERKJENNELSE: Anni Skogmann gir Jondine Lorentsen sin velfortjente anerkjennelse mens datteren Doris Vik og oldebarnet Louise Vik ser på.
TRE GENERASJONER: Jondine Lorentsen, datteren Doris og oldebarn Louise Vik.