Her er jokerne i fylkestingsvalget

Kristelig Folkeparti og Miljøpartiet de Grønne bestemmer trolig hvem som får makta i fylket.

Helga Marie Bjerke (KrF, fra venstre), Askild Gjerstad (MdG) og Widar Skogan (KrF) ser alle ut til å havne i en vippeposisjon etter valget.   Foto: Trond Haakensen (grafikk)

nyheter

#valgitromso vignettDagens konstellasjon (H, V, Frp og Sp) pluss Kystpartiet vil i henhold til meningsmålingen iTromsø publiserer i dag få 18 mandater etter valget, mens venstresiden (Ap, Rødt og SV) får 16 mandater. Dermed ender blokkuavhengige KrF og MdG opp som jokerne i fylkestingsvalget.

LES OGSÅ: Ordførerkandidat dropper valgdagen - reiser på ferie

– Venstresiden trenger et samarbeid med KrF, mens høyresiden trenger et samarbeid med enten MdG eller KrF, sier valgforsker Tord Willumsen til iTromsø.

Mobbeombud

Førstekandidat for KrF på fylket, bonde og balsfjordværing Widar Skogan, gleder seg over partiets fremgang på meningsmålingen.

- Dette er en perfekt posisjon for KrF, slår han fast innledningsvis.

Verken Skogan eller andrekandidat Helga Marie Bjerke ønsker å utdype hvilken politisk fløy de kommer til å samarbeide med.

- Vi har ikke tatt stilling til hvem vi ønsker å samarbeide med, men vi ønsker å finne en styringsdyktig koalisjon, og vi er villige til å snakke med alle, utdyper Bjerke.

LES OGSÅ: Disse partiene leder i kommunevalgkampen

– Har dere utarbeidet en kravliste til de andre partiene?

– Det vil vi når vi kommer så langt.

– Har ikke velgerne krav om å få vite hva stemmeseddelen deres går til?

– Klart, velgerne våre vet at jo flere mandater vi får inn, jo mer KrF-politikk får vi gjennomført, svarer Bjerke.

Skogan avslører imidlertid at en sak han vil vektlegge høyt under forhandlingene er innføring av eget mobbeombud i fylket.

– Det er en sak vi har snakket mye om i valgkampen. Vi trenger et mobbeombud i fylket som kan ta tak i de situasjonene som læreren alene ikke kan løse, sier Skogan.

LES OGSÅ: Politikere gir lønna til flyktninger

– En annen sak er den kommende regionreformen. Der ønsker vi å flytte flere statlige oppgaver, som i dag forvaltes av blant annet Fylkesmannen, ned på regionalt nivå, forklarer Skogan.

Kravlista

Toppkandidat Askild Gjerstad for Miljøpartiet de Grønne ønsker heller ikke å utdype hvilken fløy de vil samarbeide med før valget.

– Det blir selvfølgelig de som gir oss mest uttelling for våre saker. Spesielt miljøsaken, uttaler han.

- Vi har ikke laget en kravliste, men De Grønne ønsker å utvikle et lavutslippssamfunn. I et slikt perspektiv vil vi kreve midler til kollektivtransport og vedlikehold av vei i stedet for nye veiforbindelser. Vi vil bruke mer av fylkeskommunens midler på utvikling av grønt næringsliv. Vi ønsker også å la rettferdig handel, etisk forbruk og arbeid mot skatteparadiser være retningsgivende i innkjøpspolitikken til fylket. Det er dessuten viktig for oss å beholde et fullverdig videregående utdanningstilbud i hele fylket.