Historisk dag for Vinmonopolet

I går kunne man for første gang handle på vinmonopolet på valgdagen.

LOV: For første gang holdt Vinmonopolet åpent på valgdagen.   Foto: PETTER STRØM

MOT: SV, her ved ordførerkandidat Ingrid Marie Kielland, ønsker ikke alkoholsalg på valgdagen.   Foto: Pia Engman

FOR: Byråd Vanja Terentieff (H) ser ingen grunn til å ikke åpne for alkoholsalg i Tromsø, når regjeringen har gjort det lovlig. 

GREIT: Yngve Rodal (43) synes det er bra at Vinmonopolet er åpent selv om det er valgdag.   Foto: Nora Lervik

FORNØYD: Camilla Campbell (23) er fornøyd med at Vinmonopolet er åpent på valgdagen.   Foto: Nora Lervik

nyheter

Sentrum: I byrådsmøtet 10. september besluttet byrådet at det i Tromsø kommune skal være tillatt å selge alkohol også på valgdagen. Dette etter at regjeringen endret loven tidligere i år.

– Det er jo på sett og vis en historisk dag for polet, men det er ikke noe som kommer uventet. Måten det stemmes på i dag har endret seg, over 30 prosent forhåndsstemmer jo, og allerede da er jo litt av det høytidelige rundt valgdagen uthulet, mener ekspeditør ved Vinmonopolet i sentrum, Richard Osias-Thorheim.

– I tillegg ble det jo åpnet for at barer kunne skjenke på valgdagen allerede i 2005, så vi har ventet på dette i ti år. Grunnlaget for å holde stengt er jo i stor grad borte, fortsetter han.

LES OGSÅ: Søndagsstengte butikker - vår tids hellige ku

Ikke omsetningssvikt

Det at Vinmonopolet tidligere har måttet holde stengt på valgdagen, har ifølge Osias-Thorheim hatt liten betydning for polets omsetning.

– Salget har heller flyttet seg til andre tidspunkt, men selvfølgelig medfører slike ting litt endringer, sier han.

– Vinmonopolet skal jo følge trendene i samfunnet. Vi er et alkoholpolitisk virkemiddel i den forstand at man skal begrense tilgangen til alkohol, og et sosialpolitisk virkemiddel i den forstand at vi er holdningsskapende.

Årets valgdag har for Vinmonopolet utspilt seg omsetningsmessig som en vanlig mandag.

– De som har vært innom har spurt om vi merker at folk har fått med seg lovendringen. Det har vært såpass mye snakk om det, at vi opplever at folk vet om det, sier Osias-Thorheim.

Ettersom det er opp til hver enkelt kommune å bestemme om Vinmonopolene fikk holde åpent valgdagen, visste ikke polet i Tromsø om de fikk lov før i forrige uke.

- Samfunnet endres

Byråd for kultur, næring og idrett, Vanja Terentieff (H), så ingen grunn til å holde polet stengt på valgdagen.

– Byrådet har jo ført en nokså liberal politikk når det gjelder skjenking, selvfølgelig også med strenge regler. Jeg tror ikke folk reagerer på at det er åpent for alkoholsalg på valgdagen – samfunnet endrer seg! Men det er fortsatt høytidelig å stemme, mener hun.

Selv har hun allerede vært på polet.

– Jeg har kjøpt ei flaske prosecco. Jeg elsker valg, og skal feire at det er valg. Uansett hvordan det går i kveld, skal jeg lene meg tilbake og kose meg, sier hun.

Stemte mot

SVs ordførerkandidat, Ingrid Marie Kielland, forteller at SV stemte mot forslaget om alkoholsalg på valgdagen, da det var på høring i kommunestyret.

– Det går på at det er greit at det er noen dager der man ikke legger opp til at det skal drikkes alkohol. Vi synes det er et greit signal på valgdagen at det er stengt for alkoholsalg, sier hun.

– I samme omgang åpnet man for alkoholsalg på dagene rett før lengre høytider, og de dagene er enda viktigere ettersom de er familiedager, legger hun til.

Kielland mener at alkohol ikke trenger å være tilgjengelig på valgdagen, og har ikke vært på polet selv.

– Betyr det at du ikke skal sprette champagnen dersom SV gjør et brakvalg?

- Hva folk gjør etter at valglokalene er stengt, er en helt annen sak.

– Helt vanlig dag

Det var flere som benyttet seg av Vinmonopolet på Nerstranda på valgdagen.

– Jeg synes det er helt greit at Vinmonopolet er åpent selv om det er valgdag. Til syvende og sist er dette en helt vanlig dag, sier Yngve Rodal (43).

Camilla Campbell (23) tok også turen innom polet, og var tilfreds med at dørene var åpne.

– Det er bra polet er åpent slik at man får mulighet til å kjøpe alkohol, sier Campbell.

23-åringen har brukt stemmeretten og satser på et godt valg.

– Det kan hende jeg tar et ekstra glass dersom valget går bra, sier hun og ler.