- Mao var en stor frigjøringsleder

Jens Ingvald Olsen med oppsiktsvekkende kommentarer om Mao Zedong.
nyheter

- Kapitalismen er ødeleggende for både jorda og menneskene, sier Jens Ingvald Olsen, ordførerkandidat for partiet Rødt, til Dagbladet.

Jens Ingvald Olsen ble med i Arbeidernes Kommunistparti (AKP) på 70-tallet, og har ikke endret syn på Mao siden da.

- Mao var en stor frigjøringsleder, og bidro til å løfte hundrevis av millioner ut av fattigdommen i Kina. Men han gjorde feil som alle andre mennesker, sier Olsen.

Les også: Fra vaktbikkje til maktbikkje

Oppgang på 7,2

Mao Zedong var Folkerepublikken Kinas leder fra 1949-1976. Han har blitt kritisert for å ha forårsaket hungersnød og brudd på menneskerettighetene, selv om han regnes for grunnleggeren av det moderne Kina.

- Jeg anser ikke at Mao var en despot. Men han gjorde store feil under utviklingen av Kina, og på den måten forårsaket han at mange mistet livet, sier Olsen til Dagbladet.

Med en oppgang på 7,2 prosent, som sender Rødt opp på 14,4 prosent av stemmene, mister borgerlig allianse flertallet i Tromsø. Nå skal Ap, Sv og Rødt danne et mindretallsbyråd, hvor Olsen kan ende opp som ordfører.

Les også: Blankt flertall for Røymo

Ble sammenlignet med Hitler

Foran kommune- og fylkesvalget i 2011, ble Rødt sammenlignet med Hitler og nazistene under krigen. Den gang kom kritikken fra Frp.

- De er et parti som ikke er et minutt bedre enn nazistene under krigen, sa Bjørn-Gunnar Jørgensen (Frp) fra talestolen den gang.

Ordføreren reagerte umiddelbart med å klubbe og be representanten tenke seg om.

- Stå ikke på talestolen og si det du sier, påpekte han og ba Jørgensen gå.

Den gang reagerte kommunestyresalen sterkt på Jørgensens utsagn. Jan Blomseth (Frp) kom med denne kommentaren fra talerstolen.

- Den kommunistiske politikken Mao, Stalin og Pol Pot sto for var ikke noe særlig bedre enn det Hitler står for. Men det er ikke dermed sagt at representantene fra Rødt står for det de tre despotene sto for, sa Blomseth den gang i 2010.

Les også: Krever ordføreren - eller fjerning av byrådet