Fyller Storgata med mat-telt

Fredag morgen starter den tredje Nordnorske Matfestivalen Smak – men allerede nå er Storgata i ferd med å bli en gigantisk teltleir.

GATELANGS: Storgata er i ferd med å bli fylt opp av salgsboder. – Vi er godt i rute med å få opp alle sammen, og deltakerne i festivalen er godt forberedt, sier festivalsjef i Smak, Said Nordin – her sammen med Mona Hassfjord. 

45 BODER: I alt 45 salgsboder med til sammen 55 utstillere kommer til Smak-festivalen, forteller Mona Hassfjord, prosjektleder for festivalen – her sammen med festivalsjef Said Nordin. 

nyheter

– Vi vil ha mattelt og salgsboder helt fra Bispegata ved Perspektivet Museum til Kirkeparken. Hele Storgata vil bli festivalområde for Smak-festivalen, sier Mona Hassfjord, prosjektleder for Smak.

– Vi er i full rigging og vi er i rute – så alt skal bli klart i god tid til festivalstarten, sier hun.

Mat og drikke hele dagen

Fredag morgen starter den årlige Smak-festivalen med frokost i lavvoen på Torget.

LES OGSÅ: Smaksrik aften på Prelaten

– Man vil kunne være på Smak hele dagen – fra frokosten, via lunsj i noen av de forskjellige matbodene, så spise mellommåltid i et annet telt – før man avslutter med festmiddagen «Det Nordnorske Måltid», sier Hassfjord.

Det er utstillere og produsenter fra hele Nord-Norge som deltar på festivalen. I tillegg er Bondens Marked en del av festivalarrangementet.

– Bondens Marked har fått hele Kirkeparken til disposisjon. De har samlet alle sine utstillere der, sier Hassfjord.

Bratt læringskurve

LES OGSÅ: Egen vri på six-packen

Det er som sagt tredje gang festivalen arrangeres i Tromsø sentrum.

Ifølge festivalsjef Said Nordin er både arrangører og deltakere blitt flinke til å arrangere matfest.

– Vi har spisset oss og blitt mer profesjonelle, og lært av de tidligere arrangement. Når vi gjør dette for tredje gang vet vi hva vi skal gjøre, sier Nordin.

LES OGSÅ: - Norske matprodusenter må satse på kvalitet

Han sier at utstillerne er blitt flinkere til å forberede seg for en festival som strekker seg over flere dager. De har nok varer til å vare hele helga.

De første årene var det så som så med planleggingen. Mange produsenter og leverandører opplevde at vareprøvene ble revet ut av hendene deres – og at de sto tomhendte igjen etter få timer.

Viktig for salget

Dette skal forhåpentlig unngås i år, sier Nordin – som også forteller at mange produsenter er avhengige av Smak-festivalen.

– Flere har fortalt at vår festival er årets viktigste salgsarrangement. De selger store deler av sin årsproduksjon her hos oss, sier han.