Det er A/S Pellerin som eier Storgata 25. Etter å ha vurdert ulike løsninger de siste årene har eiendomsutvikleren landet på et prosjekt tegnet av Niels Torp as Arkitekter. Torp tegnet også hotellet The Edge.

– I årene løp har vi vært på ulike spor, men nå har vi konkludert. I løpet av uka sender vi inn reguleringsplanen, sier direktør Kenneth Bless i A/S Pellerin.

Dobler arealet

Han vil ikke ut med nøyaktig hvor mye utbyggingen vil koste, men legger ikke skjul på at de gjør en stor investering i sørbyen.

– Vi snakker om et tresifret millionbeløp.

Storgata 25 består i dag av rundt 5.000 kvadratmeter bygningsmasse. I tillegg til Eurospars matbutikk i første etasje er det kontorer i resten av bygget, og parkering i kjelleren.

Etter ombyggingen som omfatter noe riving, rehabilitering og cirka 10.000 kvadratmeter nybygg i energiklasse A, så blir totalarealet til sammen rundt 14.500 kvadratmeter .

– Eurospar blir dobbel størrelse i forhold til i dag. I tillegg tar vi bymessig grep og lager en glassoverbygd passasje mellom Storgata og Strandgata som blir offentlig tilgjengelig i butikkens åpningstid. Den vil blant annet knytte havnepromenaden til Storgata, sier Bless.

To byggetrinn

Det nye kontorbygget over Matservice ser ut som to bygg fra Strandgata, men er i realiteten ett. Hvem som blir leietakere i kontorbygget er ennå ikke klart.

– Vi er i dialog med interessenter og vi vil ha full trøkk på det mens reguleringsplanprosessen pågår. Utbyggingen er delt i to. Første byggetrinn er den nye kontorblokka på nordsiden av eksisterende høyblokk og utvidelse av Matservice. Andre byggetrinn består av eksisterende høyblokk og sørover. Reguleringsplanen omfatter hele kvartalet.

Mer på gang

Han tror prosjektet kommer til å bli god mottatt og frykter ikke noen ny høyhusdebatt.

– Vi tror ikke det blir mye motstand mot planene. Vi har lagt inn kvaliteter i dette prosjektet som gir mye tilbake til byen. Vi fornyer et slitent kvartal, vi fjerner overflateparkeringsplasser og rydder opp i det som i dag er et kaotisk trafikkbilde, vi åpner opp sentrumsstrukturen med den nye passasjen. Dette er et ambisiøst prosjekt med arkitektoniske kvaliteter, som ikke utfordrer høyden på omkringliggende bebyggelse.

I tillegg til å ruste opp Storgata 25 skjer det også ombygginger i «hovedkvarteret» til Pellerin på Strandtorget. Fasaden skal bygges om og det kommer to nye etasjer på toppen av dagens bygg.

Også Biffhuset

– Vi skal ha inn nye leietakere i femte og sjette etasje. Kaffebønna overtar arealene til frisøren Benoni og Rosa og dobler arealet, mens frisøren flytter over på andre siden av førsteetasjen, sier Kenneth Bless.

Biffhuset i nabobygget skal også gjennom en ansiktsløftning. Her kommer ny glassfasade med markiser.

– Det vil gi bedre forhold for uteservering og kobler baren og bryggemiljøet inne i baren bedre til Strandtorget. Vi har fått byggetillatelse og arbeidet skal være ferdig i løpet av et par uker.

MER PLASS: Eurospar Matservice får dobbelt så stor plass etter ombyggingen. Illustrasjon: Niels Torp as Arkitekter Foto: Illustrasjon: Niels Torp as Arkitekter
NY FASADE: Strandtorget 1–3 får to nye etasjer i tillegg til fasadeopprusting. Kaffebønna får doblet areal etter ombyggingen, mens frisøren Benoni og Rosa flytter til venstre andre siden av inngangen i bygget. Illustrasjon: Niels Torp as Arkitekter Foto: Illustrasjon: Niels Torp as Arkitekter
FRA LUFTA: Slik ser Storgata 25 ut fra lufta, med hus A og B hvor det kommer store endringer. Illustrasjon: Niels Torp as Arkitekter Foto: Illustrasjon: Niels Torp as Arkitekter
PÅBYGG: De to nye toppetasjene sett fra nedre del av Strandtorget. Til høyre The Edge. Illustrasjon: Niels Torp as Arkitekter Foto: Illustrasjon: Niels Torp as Arkitekter