De siste dagene har det blitt satt opp store kuber fylt med snø på Strandtorget. Snart er alt klart til at profesjonelle skulptører fra fem forskjellige nasjoner kommer til Tromsø i neste uke for å bygge fem store snøskulpturer.

– Vi vet ikke hvordan snøskulpturene utformes, for det er opp til skulptørene selv, sier Kjell Arvid Andreassen i Næringsforeningen.

Skulptørene kommer fra Italia, Russland, Tyskland, Thailand og Norge. De starter å arbeide med skulpturene tirsdag.

– Så håper vi de blir ferdig til lørdag, for da skal vi ha en offisiell åpning på Strandtorget med celebre gjester.

Regnet bort i fjor

Det er første gang Tromsø Internasjonale Snøfestival arrangeres, og det er Tromsø Thaiforening som er initiativtaker.

Foreningen ga en liten smakebit i fjor, da en isskulptur av en isbjørn ble bygd på Stortorget. Da var de maks uheldige med været.

– Det regnet og var mildvær i mange dager. I år ser det ut som temperaturene er på vår side. Vi håper det holder seg kaldt etter at skulpturene er ferdige, slik at de får stå en stund. Men litt mildvær vil de nok tåle, for snøen er veldig kompakt, sier Andreassen.

Barn kan delta

I tillegg til fem store snøskulpturer skal det også bygges minst fem mindre skulpturer.

– Vi har invitert barnehager til å komme og se på skulptørene mens de arbeider, og da vil barna også få muligheten til å hjelpe til med snøskulpturene, sier Andreassen.

Hvis byens første snøfestival blir en suksess, så er vil arrangørene se på hvordan festivalen kan videreutvikles.

– I år har vi valgt å samle de fem skulpturene for at det skal være godt synlig. Til neste år kan det være aktuelt å spre snøskulpturene rundt om i sentrum, sier Andreassen.

Når snøskulpturene står ferdig skal de få belysning slik at kunstverkene vises ekstra godt på Strandtorget.