I 2017 hadde 49 ungdommer søkt seg inn på Vg1 restaurant og matfag. Året senere har søkertallet steget til 64. Likevel er ikke Roar Sollied (V), fylkesråd for utdanning i Troms fylkeskommune helt fornøyd.
– Jeg trodde aldri dette kom til å skje, men så skjer det før jeg er 20
– Jeg er bekymret for restaurant og matfag. Den nye store næringen i Troms ved siden av akvakultur er reiseliv, og kjernen i reiseliv er mat. Turister i Tromsø som ikke får god mat, eller dårlig service, vil huske dette bedre enn de positive opplevelsene. Mat er sentralt i denne bransjen, og da er det kritisk at så få vil utdanne seg innen restaurant og matfag, forteller Sollied.
Midler til rekruttering
I et forsøk på å rekruttere flere ungdommer til å ta restaurant og matfag, har fylkeskommunen bevilget 1.350.000 kroner til rekrutteringsprosjektet «Vi dekker til fest» – et rekrutteringsprosjekt hvor man besøker 9.– og 10. trinn på ungdomsskoler.
– Dette er en bransje som vi mener er viktig å bygge opp rundt i hele Troms, forteller Sigrid Ina Simonsen (Ap), fylkesråd for kultur og næring i Troms fylkeskommune.
Skittvær gir rekordsommer for restaurantbransjen
Rekrutteringsprosjektet har utspring fra Strinda videregående skole i Trøndelag, og kan vise til positive resultater.
– I 2013 opplevde de en økning på 74 prosent på antall søkere. Store deler av denne elevmassen fortalte at de søkte på restaurant og matfag fordi de hadde deltatt i dette prosjektet, sier Simonsen.
Naturbruk øker
Naturbruk, og service og samferdsel, er også linjer som har opplevd en oppgang.
– Det som er en utfordring på næringslivssiden er at det er en vanvittig økning innenfor fisketransport. Man opplever også større etterspørsel innenfor kollektivtransport, men det er veldig få som vil bli bussjåfører. Ungdommene vil heller kjøre store trailere, sier Sollied.
Slik blir vgs-tilbudet i Troms til høsten
– Innenfor naturbruk, så har vi økt kapasiteten på Senja videregående skole fra 60 til 70 elever. Det ser ut til at de fleste elevene sikter seg inn mot akvakultur, og vi får stadig behov for økt bredde av yrker som går inn i denne bransjen, forteller Sollied.
Nedgang i elektro
I likhet med restaurant og matfag, opplever også linjene elektro, og teknikk og industriell produksjon en nedgang sammenlignet med tidligere år.
– Selv om det er en nedgang i søkertallene på elektro og teknikk og industriell produksjon, så er disse tallene såpass høye at de ikke er kritiske, forklarer Sollied.