– Vi får bare håpe at det slutter å regne, sier Michele Renee Widerøe, daglig leder i Nordnorsk Design- og arkitektursenter (NODA).

Hun legger raskt til at tromsøværinger sjelden lar seg stoppe av litt ruskevær.

– Liv og røre blir det uansett. Vi har tidligere arrangert bakgårdsfesten i regnvær, og da kom det omtrent 250 gjester, forteller hun optimistisk.

Ut av bakgården

NODA har de tre siste årene invitert til fest og moro i bakgårdene til Circa, gamle Driv og i Mack-kvartalet. Det spesielle med årets bakgårdsfest er at den ikke skal arrangeres i en bakgård, men ved et havnebasseng. Nærmere bestemt ved Polarmuseet i Søndre Tollbodgate.

– Konseptet har vært å revitalisere en bakgård for én dag, men i år fant vi ingen bakgårder som var fristende nok, som det også var mulig å låne, forteller Widerøe.

foto
SOMMERLIG: Alt er klart til strandfest i Gamlebyen. Nå håper arrangørene bare på at gråværet skal gi seg.

– Det er jo et byrom midt i gamlebyen, som ble brukt mye før i tiden, men har blitt til et område få besøker i dag. Vi ønsker å vise fram mulighetene for området, og da gjør vi det gjennom en fest – sånn som vi liker, slår hun fast.

50-tallstema

Med havet i umiddelbar nærhet, har arrangørene bestemt at strandfest er et passende tema, både musikalsk og visuelt. Da selvsagt i 50-tallsstil, for å gjenspeile tiden da området var en travel bydel i sentrum.

– Vi har fått mange bilder fra perioden, både fra Perspektivet- og Tromsø universitetsmuseum, som skal stilles ut. I tillegg har mange sendt oss private bilder, forteller hun.

Flytende historie

Båtliv hører til på en strandfest, og blant annet badebåten «Vulkana» vil være til stede og arrangere åpen dag. En av Tromsøs eldste båter har også meldt sin ankomst, ifølge arrangøren.

– Isak Berntsen fra stiftelsen Gamlebyen Skansen kommer innom med den over 100 år gamle båten «Najaden», forteller Widerøe.

foto
FØR I TIDEN: Tollbåten «Najaden» ble bygd i 1917, og har fått kallenavnet «Den flytende Gamlebyen». Lørdag ankrer eier Isak Berntsen båten opp på NODAs 50-tallsfest.

Båten ble brukt som tollbåt i etterkrigstiden og hadde fast plass på Skansen. Den går også under kallenavnet «Den flytende Gamlebyen».

Mystisk arkitektbidrag

Widerøe forteller at det også i år vil komme bidrag fra aktører med tilknytning til bydelen. Blant annet vil restauranten Bårstua 1840 levere mat, mens Bryggeri 13 står for kald drikke. Polarmuseet vil pynte opp med fargerike paraplyer.

– Nina Erdahl skal ikle modeller med tidsriktige badedrakter fra 50- og 60-tallet, forteller hun.

Studenter fra landskapsarkitektstudiet i Tromsø vil også bidra med «noe», men arrangøren kan ikke avsløre selve innholdet på forhånd.

– De har bygd noe, men holdt detaljene hemmelig. Jeg vet engang ikke selv hva det blir, sier hun.