Etter å ha fulgt selskapets medikamentutviklingen over flere år, har Kreftforeningen nå besluttet å gå inn i Tromsø-selskapet med 6 millioner kroner. Selskapet jobber i dag med å videreutvikle en mulig kreftmedisin ved navn LTX-315.

– Teknologien deres har blitt evaluert grundig, og medikamentet ser svært lovende ut. Vi mener derfor tiden er inne for å investere, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, og fortsetter:

– Vi håper at videre utvikling av medikamentet kan føre til kliniske fordeler for våre kreftpasienter.

Startet med råmelk

Lytix Biopharma ble startet av professor i organisk kjemi ved UiT, John Sigurd Svendsen, og professor i biokjemi, Øystein Rekdal, etter at de to oppdaget et peptid (en kjede av aminosyrer, journ.anm.) som bokstavelig talt sprenger kreftceller. Eventyret startet i 1993 da legene Tor J. Gutteberg og Lars Vorland fra Regionsykehuset i Tromsø (nå Universitetssykehuset Nord-Norge) oppsøkte de to kjemikerne.

LES OGSÅ: Legemiddelselskap har fått ny sjef

De hadde funnet en artikkel om råmelkproteinet laktoferrins antibakterielle egenskaper, og lurte på om stoffet kunne fremstilles syntetisk.

Ti ganger sterkere

Gjennom studier av proteinet, oppdaget Svendsen og Rekdal at de bakteriedrepende egenskapene skyldtes et peptid bestående av bare 25 aminosyrer. De fant ut at det lot seg gjøre å fremstille stoffet syntetisk, men det var samtidig altfor omfattende å lage hele molekylet. De nøyde seg dermed med å fremstille halvparten. Kjemikerne forventet at den antimikrobielle effekten ville være svakere siden halve molekylet manglet, men den viste seg å være ti ganger sterkere. Dette førte til utvikling av enda kortere og mer optimaliserte molekyler.

LES OGSÅ: – Viktigste milepæl i selskapets historie

Etter hvert ble det oppdaget at stoffene også hadde effekt på kreftceller. Forskerne forsøkte å injisere peptidene direkte inn i svulstene til kreftsyke mus. Resultatene var sjokkerende; etter en uke var de aller fleste dyrene kreftfrie. Peptidene forårsaket en systematisk immunrespons mot kreftcellene.

– På rett spor

Etter oppdagelsen, stiftet Rekdal og Svendsen selskapet Lytix Biopharma. De har siden den gang jobbet med å videreutvikle peptidene til klinisk bruk.

– Vi er stolte av at en kompetent og viktig institusjon som Kreftforeningen velger å investere i oss, og vi setter stor pris på det. Det bekrefter at vår medikamentutvikling er på rett spor, sier administrerende direktør i selskapet, Håkan Wickholm.