I en pressemelding opplyser de om at skolen på mandag vil få besøk av ordførerne fra Balsfjord, Storfjord og Lyngen.

Arbeidsplasstillitsvalgt Benedicte H. Lilleng i Utdanningsforbundet ser med stor bekymring på fylkeskommunens planlagte reduksjon i det faglige tilbudet.

– Fylkesrådet har foreslått å legge ned helse- og oppvekstfag, helsearbeiderfag, restaurant- og matfag, og teknikk og industriell produksjon. I tillegg står det i høringen at et «rasjonelt driftsgrunnlag» for studiespesialisering er minst tre paralleller på første trinn, et utsagn som er distriktsfiendtlig og er en direkte trussel om nedlegging av skolen, sier hun.

Hun mener forslaget er alvorlig for sysselsettingen i lokalsamfunnene, og at reduksjoner vil få dramatiske konsekvenser.

– Uten et skoletilbud der majoriteten av ungdommene kan bo hjemme under videregående utdanning, vil det føre til økt frafall, økt arbeidsledighet, fraflytting og lavere utdanningsnivå i kommunene, sier hun.

Lilleng viser også til at Nordkjosbotn er en av få skoler som tilbyr nordsamisk som fremmedspråk, og at samisk, finsk/kvensk og norsk som trestammers møte er en viktig del av identiteten i området.

– Ved nedlegging av tilbud blir også lokal identitet og samisk språk i området truet, sier hun.

Lilleng varsler at elever kommer til å møte opp med plakater på mandag.