Det var tyskerne som bygde brakkene under annen verdenskrig, og det var også tyske soldater som bodde i brakkene så lenge krigen varte. Tyske flysoldater holdt til i det som fikk navnet H7-brakkene etter krigen.

Rett etter at krigen var slutt, flyttet norske styrker inn i brakkene, og dermed oppsto navnet H7-brakkene, som selvsagt gjenspeilet kong Haakon VII og var ment som en honnør til kongen som sto last og brast mot tyskerne i 1940 og som fortsatte sin kongegjerning ufortrødent fra London i de fem krigsårene.

Og navnet ”H7-brakkene” levde videre selv om all militær virksomhet flyttet ut og Tromsø-familier flyttet inn på slutten av 1940-tallet.

Mack

Ellers er det interessant å studere bildet, som forteller at Storgata 25 akkurat var ført opp og tatt i bruk i oktober 1968 med både supermarkedet Matservice og Shell-stasjonen.

Vi ser også at Macks bryggeri hadde startet utbyggingen av sitt bryggerikompleks. Det nye administrasjonsbygget er i ferd med å bli påbegynt - bak solide gjerder.

Og i 1968 var også Tromsø Fryseri i full virksomhet. Det hvite byggkomplekset i høyre bildekant var fryseriets lokaler.

Rotvolds kiosk

Rett på nordsiden av H7-brakkene, ser vi Markus Rotvolds kiosk. Kiosken står den dag i dag på akkurat samme plass som i 1968. Men i motsetning til i dag var det liv og røre i kiosken den gang. Markus Rotvolds kiosk solgte både aviser, sjokolade, tobakksvarer og alt som hørte en moderne kiosk til, og han drev den fra 1947 til 1980. Alltid godt besøkt. Meget godt besøkt.

Bildet er egnet til solide dypdykk i en historie som mange godt voksne tromsøværinger husker. Men som for unge generasjoner er fullstendig ukjent land.