iTromsø har tidligere skrevet om planene som Full Steam har søkt om å få gjennomføre på kaia utenfor restauranten på Bangsundbrygga.

Der ønsker man blant annet å etablere en vindskjermet pergola med glassvegger til beskyttelse mot vær og vind.

60 sitteplasser på kaia

Uteserveringa, der det skal tilbys mat og alkohol, har en planlagt størrelse på 64 kvadratmeter.

– Antall sitteplasser vil avhenge av bordplassering, men om vi regner én kvadrat per person kan vi få plass til 60 gjester der ute, uttalte styreleder og daglig leder Stein-Are Blæss Paulsen i Full Steam til iTromsø i fjor sommer da planene ble presentert.

Planene krever imidlertid godkjenning fra vernemyndighetene ettersom brygga er underlagt en såkalt «hensynssone for bevaring kulturmiljø».

PLANENE: Dette er et at alternativene for uteservering som Full Steam ønsker å få på plass. Foto: Solskjermingsgruppen Ringfoss

Det er fylkeskonservatoren som er aktuell vernemyndighet, og nå har konservatoren uttalt seg om planene.

Og fra fylket er beskjeden et klart og tydelig nei. Bryggen har for stor antikvarisk verdi for at Full Steam skal kunne få sette opp glassvegger eller annen type skjerming.

Stein-Are Blæss Paulsen sier til iTromsø at han ikke helt skjønner hvordan Full Steam skal forholde seg til beksjeden fra fylket all den tid man har fått kommunalt skjenkeløyve for uteservering - og løyvet forutsetter avgrensing av skjenkearealet.

Andre får lov

– Det må jo bli en dialog med kommunen om hvordan vi skal klare å oppfylle kravene til skjenking når fylket sier nei til avskjerming, sier han oppgitt.

Han peker på at andre uteserveringer både i Tromsø og andre byer har fått grønt lys for vindskjerming utenfor verneverdige bygg.

– Vi er avhengig av uteservering for å kunne drive, og uten skjerming mot vær og vind så vil det bli vanskelig, sier Paulsen.

– Dessuten er jo dette et område som kommunen ønsker økt aktivitet i, og om vi får nei så vil aktiviteten bli langt lavere, sier han.

Verneverdig

Fylkeskonservatorene mener imidlertig av verneverdiene går foran andre verdier i området.

«Bryggerekkens høyreiste og monumentale fasader er et viktig element i byrommet rundt indre havn. Opprinnelig lå bryggenes fasader ved sjøen og definerte overgangen sjø og land. Bryggerekken er den best bevarte i Tromsø by», skriver fylkeskonservator Monica Dahl i uttalelsen.

Dessuten peker hun på at kaiområdet utenfor bryggehuset er avsatt til gågate, og at en etablering av uteservering vil hindre trafikken på kaia.

«Det er mange fotgjengere som bruker gangveien på kaien utenfor Søndre Tollbodgata 3. Med den nye boligbebyggelsen ved Vervet kan gangog sykkeltrafikk her forventes øke», skriver hun i uttalelsen.

Ifølge konservatoren vil det kunne bli gitt tillatelse til en nedfellbar parasoll over dagens uteservering, men det vil ikke bli gitt tillatelse til glassvegger eller andre typer skjerming av arealet – verken faste eller løse.

Sier nei til permanente inlstallasjoner

«Det må ikke medføre større permanente installasjoner i tilknytningen til en parasoll. Tilsendte illustrasjoner viser parasoll med glassvegger helt opp mot parasolltak. Løse eller faste vegger i kombinasjon med en parasoll kan ikke aksepteres», skriver Dahl.